Els infants de Barcelona reclamen més temps lliure i en família, ajuda emocional i acabar amb l’assetjament

450 nens i nenes de deu escoles de la ciutat presenten l’‘Agenda dels Infants’, un document que recull les seves preocupacions i propostes de millora


Els infants de Barcelona han pensat de quina manera es podria millorar el seu benestar, i en un procés participatiu i de recerca social que ha comptat amb la veu de més de 5.000 nens i nenes d’entre vuit i 11 anys, han fet un recull de demandes amb els temes que més els preocupen i que caldria millorar.

Són onze demandes, entre les que figuren tenir més temps lliure i en família, comptar amb més ajuda emocional, i acabar amb l’assetjament escolar, entre altres. Totes elles s’han aplegat a l’Agenda dels Infants, un document que també recull 30 propostes i més de cent idees d’acció per millorar el benestar de la infància de la ciutat. Aquestes propostes s’adrecen a l’Ajuntament de Barcelona, a les escoles, a les famílies, al veïnat, als mitjans de comunicació i als mateixos nens i nenes.

Per donar a conèixer a la ciutadania i a les administracions aquestes demandes, aquest dimarts més de 450 nens i nenes de deu escoles de Barcelona han presentat l’agenda en un acte que ha tingut lloc al Camp del Ferro, a Sant Andreu, i al qual han assistit representants de l’Ajuntament de Barcelona. Els infants els han demanat que treballin en aquests temes que els preocupen, i els representants municipals, encapçalats per la tinent d’alcalde Maria Eugènia Gay, s’han compromès a estudiar les propostes i donar-los resposta durant la primavera, coincidint amb la primera avaluació triennal i revisió del Pla d’Infància de Barcelona 2021-2030, que tindrà en compte les demandes dels nens i nenes.

Durant l’acte d’aquest dimarts, en el qual s’ha manifestat l’emoció de la canalla per poder presentar en públic les seves demandes, els infants de les escoles escollides per representar a la infància de Barcelona han donat a conèixer alguns dels resultats del ‘Parlen els nens i nenes’, un programa municipal de recerca social i participació infantil que duu a terme l’Institut Infància i Adolescència per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona. Fruit d’aquesta iniciativa sorgeix l’Agenda dels Infants, després d’haver enquestat a més de 5.000 infants d’entre vuit i 11 anys de la ciutat de Barcelona. Posteriorment, el projecte va continuar amb tallers participatius a les escoles per cointerpretar els resultats i així recollir les propostes i idees que finalment han estat recollides en el document que aquest dimarts s’ha presentat a la ciutadania.

D’entre els resultats, destaca que sis de cada deu infants estan satisfets amb la seva vida en general, una xifra que ha baixat respecte a l’anterior enquesta feta al 2018. Pel que fa a la família, dos de cada deu no estan satisfets amb la seva vida en família, i per això han reclamat a les administracions que es garanteixi que puguin ser cuidats i passar més temps en família. D’altra banda, un 50% dels infants enquestats ha reconegut que no estan a gust amb els companys de classe, i per aquest motiu, aquest dimarts han reclamat als representants del consistori que posi més eines i més mestres per acabar amb l’assetjament escolar a les aules. També, entre les demandes principals reclamen més ajuda emocional i menys pressió sobre com han de ser, així com sentir-se més escoltats i respectats, ja que quatre de cada deu pensen que les persones adultes no els escolten prou.

D’altra banda, el temps lliure també és una demanda clau dels infants barcelonins, perquè la meitat dels enquestats pensen que no tenen suficient temps per fer les coses que els agraden i per jugar. També els espais públics preocupen a la canalla. El 54% no estan del tot satisfets amb els espais a l’aire lliure del seu barri, i demanen una ciutat amable amb la infància on poder fer vida a l’aire lliure amb més parcs, més verds i espais més divertits per jugar.

Les noves preocupacions per les pantalles i el planeta

Les demandes d’enguany presenten algunes diferències respecte les quals van sorgir a la primera edició de l’Agenda dels Infants, l’any 2018. Entre elles, destaquen que els infants demanen ajuda per fer un ús segur i acompanyat de les pantalles, ja que quatre de cada deu infants ha admès que tenen dificultats per regular-se davant internet, i també han mostrat preocupació pel planeta.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article