El Govern ratifica l’acord per millorar les condicions laborals de 55.000 treballadors de l’ICS

Els metges cobraran com a mínim 65.000 euros des del primer dia i les infermeres guanyaran 1.700 euros més


A la vegada que centenars de sanitaris han clamat aquest dimarts pels carrers de Barcelona en contra del tercer acord laboral de l’Institut Català de la Salut (ICS), el Consell Executiu del Govern l’ha ratificat. L’acord, va ser signat entre l’ICS i els sindicats CCOO, UGT, Metges de Catalunya i SATSE fa unes setmanes, preveu millorar les condicions laborals d’uns 55.000 sanitaris que treballen per a aquesta empresa pública, que gestiona la majoria de CAP, 289, i 8 dels grans hospitals de Catalunya. 

L’acord preveu 320 milions d’euros (MEUR) addicionals cada any. Entre les mesures, els metges tindran millores salarials des que s’incorporin a l’ICS i es crea un complement específic per a l’atenció primària i un complement per al metge sènior per quan deixi de fer guàrdies. El sou fix de les infermeres s’incrementa en 1.700 euros anuals.

Entre les mesures que afecten tots els col·lectius de l’ICS, el pacte inclou que els professionals que s’incorporin se’ls reconeixerà la carrera professional de la resta del sistema. També s’incrementa el preu de les guàrdies dels dies especials de Nadal i Cap d’Any un 100%. A tots els col·lectius no mèdics, es redueix la jornada anual en 43 hores, de les 1.642 a les 1.599.

Els metges: millores en la carrera professional, complement per a la primària i per al sènior

Entre les mesures destacades del conveni, el nou metge especialista que s’incorpori a l’ICS després del MIR rebrà, a partir del primer any, un sou base de 65.000 euros anuals, sense comptar les guàrdies. El personal mèdic especialista millora la seva carrera professional, tant perquè l’obté abans computant els anys de MIR, com perquè s’incrementa la retribució en 1.000 euros.

També es crea un complement per al metge sènior per quan deixi de fer guàrdies, que va dels 1.000 euros als 3.000 anuals, en funció de l’edat de l’exempció i del nombre de guàrdies que hagi fet de mitjana. El complement específic del lloc de treball s’equipara amb el del SISCAT tant per als metges d’hospital com per als d’atenció primària.

Salut crea un complement específic per a l’atenció primària i comunitària (APiC) de 19.020 euros anuals per a zones urbanes i 20.045 per a àrees rurals. A més, augmenta el preu de la guàrdia presencial un 30% de mitjana i es garanteix el descans després de la guàrdia de 24 hores en una jornada laboral. Es redueix la jornada laboral dels professionals mèdics d’hospital en 86 hores anuals (de 1.728 a 1.642) i el límit de jornada anual se situa en 2.187 hores, comptant la jornada ordinària i la complementària.

Infermeres: increment de 1.700 euros l’any i reconeixement de les especialitats

Pel que fa a les infermeres, el sou fix incrementa en 1.700 euros anuals, equiparant-se al del SISCAT. Salut reconeix l’especialitat en infermeria amb 1.500 euros anuals en la carrera professional. També reconeix la carrera professional obtinguda en l’àrea de crítics, anestèsia, cremats i quiròfans amb una millora de 1.000 euros anuals i en l’àrea medico-quirúrgica en general, amb 750 euros.

En el marc de l’acord, es crea un complement per al personal infermer que treballi a torns i doni cobertura les 24 hores del dia per un import màxim de 450 euros anuals. Es reconeix i compensa el solapament del temps dedicat en els canvis de torn d’infermeria.

Més complements per a altres col·lectius

Sobre les millores a altres col·lectius, el complement específic del grup A2 sanitari, com els fisioterapeutes, treballadores socials i la resta de professionals, s’homologa al sector concertat amb 1.700 euros anuals. Els auxiliars administratius tindran carrera professional amb un increment d’entre 300 i 800 euros anuals i també un augment anual de 500 euros a la direcció per objectius (DPO).

Els tècnics en cures auxiliars d’infermeria (TCAI) d’hospitals tindran el nivell 3 de carrera professional amb un complement específic que suposa un increment d’entre 400 i 770 euros anuals i cobren el temps dedicat en el canvi de torn. El personal TCAI cobrarà el solapament pel canvi de torn.

S’incrementen les DPO dels professionals administratius, tècnics superiors i diplomats de gestió i serveis, TCAI, zeladors i tècnics superiors especialistes sanitaris entre 119 i 323 euros anuals. Es crea un complement de rendiment anual per al personal que treballi a torns de 24 hores, 7 dies a la setmana per 365 dies a l’any: per als TCAI a hospitals, 300 euros anuals, i per al personal tècnic especialista superior sanitari i zeladors, 200, així com altres millores en complements.

Molts professionals sanitaris, en contra

Malgrat aquestes millores, molts professionals sanitaris estan en contra de l’acord, i per això s’han manifestat a Barcelona i estan fent vaga fins aquest dimecres, tot i que ja han avisat que podria allargar-se de forma indefinida. Convocats pels sindicats CATAC-CTS, CGT, SOM Sanitat, SOM Intersindical i la Intersindical, critiquen que l’acord preveu uns increments salaris de “misèria” per a la majoria de professionals sanitaris, i denuncien que només surten beneficiats els metges. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article