La moratòria de desnonaments a famílies vulnerables es prorroga un any més

El Sindicat de Llogateres alerta que la mesura, que caducava aquest diumenge, no ha evitat que els desnonaments es continuïn “comptant en milers”


El Govern espanyol amplia la moratòria de desnonaments per a les famílies en situació de vulnerabilitat fins al 31 de desembre de 2024. Així ho ha anunciat aquest dimecres el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, un cop finalitzada la reunió del Consell de Ministres on s’han aprovat aquesta i altres mesures per fer front a la crisi econòmica, com la pròrroga de la rebaixa del preu dels bitllets de transport i de l’impost als beneficis extraordinaris de la banca i les empreses energètiques. El Sindicat de Llogateres ha alertat que la moratòria, que caducava aquest diumenge, no ha evitat que els desnonaments es continuïn “comptant en milers”. 

En el seu discurs, Sánchez ha reivindicat l’aprovació de la primera llei estatal d’habitatge al final de la passada legislatura i ha assegurat que “la política d’habitatge ocuparà una posició prioritària” al llarg d’aquesta legislatura. Com a prova d’això últim, el president espanyol ha destacat la creació d’un ministeri amb competències exclusives sobre habitatge. Un fet que també ha celebrat la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), la qual es va reunir el passat 22 de desembre amb la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, a qui li han traslladat la necessitat de “transformar la voluntat en resultats palpables, defensant les persones i no els bancs o fons voltor”.  

Sobre la pròrroga de la moratòria de desnonaments per a famílies en situació de vulnerabilitat, el Sindicat de Llogateres ha manifestat en una piulada a X que “no cal ser gaire expert per saber que aquesta mesura, que ja era vigent fins ara, no ha evitat que els desnonaments es segueixin comptant en milers”. Per aquest motiu, l’organització ha titllat el decret d’“ineficaç”, ja que “no tothom està dins els criteris de ‘vulnerabilitat’, o té la possibilitat de demostrar-ho, o és a temps de fer els tràmits”, a més que no tots els jutges acaben “fent cas” dels informes de vulnerabilitat. 

En aquest sentit, la PAH ha reclamat que es puguin “deixar enrere els desnonaments, aconseguir lloguers socials per a les famílies vulnerables i generar un parc d’habitatge públic amb els habitatges en mans de la banca que ara estan buits”. A més, la plataforma ha assegurat que a la reunió que han tingut amb la ministra Rodríguez els han traslladat que els índexs de preus per a aplicar la regulació dels lloguers seran operatius a partir del gener i que han demanat al Govern espanyol tenir accés a una base de dades per saber “quantes famílies s’han beneficiat de la moratòria hipotecària”, així com la creació d’un grup de treball per a abordar l’aplicació de la llei d’habitatge a totes les comunitats autònomes.  

Transport i impostos, les altres mesures

Més enllà de la moratòria dels desnonaments, el Govern espanyol ha anunciat aquest dimecres també que ampliaran un any més la rebaixa del 30% a les tarifes dels bitllets interurbans per a les comunitats autònomes que ja estiguin aportant un 20% de descompte. A més, Sánchez ha informat que s’estendrà també la gratuïtat per als usuaris freqüents de Rodalies un any més.  

Una altra de les mesures que es prorroguen són els impostos als beneficis extraordinaris dels bancs i les empreses energètiques, tot i que s’introdueixen algunes novetats. Per exemple, les energètiques podran deduir-se d’aquest impost les inversions vinculades a projectes industrials i de descarbonització. Per altra banda, s’eliminaran les comissions bancàries per la retirada d’efectiu en finestreta per a les persones amb discapacitat i per a la gent gran.  

Pel que fa a la rebaixa de l’IVA, en canvi, aquesta es mantindrà només per a determinats aliments i es retirarà en el cas de l’electricitat i el gas. Tot i això, Sánchez ha anunciat que la retirada de les rebaixes d’impostos a la llum i el gas es farà de manera “gradual” al llarg dels pròxims mesos. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article