Nova Barnahus a Terrassa per atendre infants víctimes de violència sexual

Es calcula que 450 nens i nenes podrien ser atesos cada any en aquest nou recurs, el tercer que es posa en marxa a Catalunya


Una nova Barnahus ha començat a funcionar aquest divendres a Terrassa. Es tracta d’un servei que atendrà infants i adolescents del Vallès Occidental que han patit abús sexual, així com les seves famílies. Es tracta del tercer servei d’aquestes característiques que el Govern posa en marxa, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona i el desembre passat es posés en funcionament la Barnahus de Lleida.

Les Barnahus (casa dels infants, en islandès) és un model d’atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències que estan lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als infants. Disposa, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.

Així, l’objectiu principal del servei és la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent que hagi patit abusos sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra. Ateses les dades demogràfiques del Vallès Occidental i tenint en compte l’experiència pilot de Tarragona, el Departament de Drets Socials —principal impulsora d’aquest nou model a Catalunya en el qual també participen conselleries com la de Justícia, Salut o Educació entre altres— estima que unes 450 víctimes podrien ser ateses cada any en aquest recurs.

Les instal·lacions, situades al centre de la ciutat, però encara en una ubicació provisional, tenen l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Compten amb una recepció, tres sales d’espera separades equipades amb mobles, joguines, revistes i llibres adients a l’edat i a les necessitats dels infants i adolescents; dues sales on entrevistar i atendre les víctimes i dues més per a l’atenció a les famílies; una sala d’exploració forense; una sala d’observació per veure les entrevistes d’exploració i les entrevistes forenses; una sala d’exploració mèdica; diversos espais de treball per als professionals, i una petita cuina, entre d’altres.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano ha explicat durant la inauguració del servei que un dels aspectes més importants de la Barnahus és que l’espai està preparat per evitar la revictimització: “És difícil, és complicat, però l’experiència de Tarragona ens ha fet identificar una realitat que era desconeguda, que no es tractava perquè fins ara era tabú, i hem de tenir el coratge, com a societat, de fer-hi front”, ha reconegut el conseller. 

Està previst que en els pròxims mesos entrin en funcionament deu Barnahus més en diferents municipis catalans. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article