Els infants no han de pagar la crisi

'Combatre la pobresa infantil és feina de tots' és el document amb recomanacions que Fedaia ha presentat per evitar que els més petits siguin víctimes de la situació econòmica actual


Els infants no han de pagar la crisi (pdf)

La FEDAIA, la federació que agrupa a les entitats catalanes que treballen amb infants i joves desemparats o en risc d'exclusió social, ha fet una crida a les autoritats polítiques, als empresaris i a la societat perquè s'actuï de manera coordinada amb la finalitat d'evitar que els infants paguin la crisi. Sota el lema 'Que els infants no paguin la crisi: Combatre la pobresa infantil és feina de tots', la FEDAIA ha presentat un document amb 13 propostes entre les quals es troben les de reforçar les ajudes per a alimentació i vestuari, augmentar el nombre d'habitatges socials, evitar els desnonaments i incrementar la responsabilitat social corporativa de les empreses i la responsabilitat dels ciutadans en general.

'Un infant pobre al nostre país no es correspon amb l’estereotip de pobresa infantil que preval a la nostra societat i que es correspon, en la majoria dels casos, amb països amb vies de desenvolupament. Però és un nen que no té cobertes les seves necessitats, que viu en una família on els ingressos no permeten arribar a final de mes, on els pares es troben a l’atur o bé on la precarietat laboral impedeix dedicar temps i atenció als fills. Són infants que viuen en un ambient carregat de tensió, en molt casos amuntegats, i sense espais adequats per a fer els deures o jugar', diu el president de la FEDAIA, Jaume Clupés.
 
Segons les últimes xifres disponibles, a Catalunya els nivells de pobresa infantil, que s'havien mantingut estables al llarg de l'última dècada en nivells entorn del 18%, s'han disparat per efecte de la crisi fins al 24%, equiparant-se a la resta d'Espanya. Això significa que un de cada quatre infants viu en el nostre país sota el llindar de la pobresa.
 
'La majoria d’aquests infants no participen en activitats extraescolars, no surten de vacances, ni gaudeixen del temps de lleure acompanyats d’algun adult. Totes aquestes carències predisposen els infants a patir problemes psicològics, familiars i de salut greus, però també els aboca al fracàs escolar. Aquest darrer aspecte és decisiu a l’hora de reproduir el cercle viciós de la pobresa i l’exclusió social en l’etapa adulta, ja que dificulta molt la inserció laboral i social', assenyala Jaume Clupés.
 
Entre les 13 recomanacions elaborades per la federació destaquen les d’augmentar les beques de menjador, crear serveis d'acollida perquè els infants no es quedin sols a casa o al carrer; garantir, dissenyar i implementar programes especials per a combatre el fracàs escolar; i implantar mesures de discriminació positiva en el mercat laboral perquè els pares i mares que estan en l'atur puguin trobar feina.
 
La FEDAIA vol recordar que la Convenció dels Drets de l’infant en l’article 27, diu que tot infant té dret a tenir un nivell de vida adequat que li permeti desenvolupar-se plenament com a persona. Les famílies o les persones que estan al seu càrrec han d’assegurar-li unes bones condicions de vida, i en el cas de la impossibilitat de cobrir aquestes necessitats, els Estats membres han de donar ajuts materials i programes de suport, principalment pel que fa a la nutrició, el vestit i l'habitatge.
 
En els últims mesos les entitats membres de la FEDAIA han detectat un important deteriorament de la situació de les famílies més vulnerables com a resultat de la crisi econòmica. En molts casos la crisi ha vingut acompanyada de l'aparició de fenòmens nous, com l'absentisme escolar provocat per la situació de caos i estrès que viu la família, o l'aparició de problemes mentals que afecten especialment als fills.
 
Les 78 entitats de FEDAIA atenen a més de 35.000 infants i joves a través de centres de menors, centres oberts, pisos assistits, serveis d'acolliment familiar i adopció, unitats d'escolarització compartida, teràpia familiar, tallers i altres serveis destinats a combatre l'exclusió social i el desemparament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article