Arriba la III Jornada amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer

L'acte compta amb un conjunt de ponències sobre l'ètica i la felicitat en els processos d'envelliment i de pèrdua de la pròpia memòria


 El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha inaugurat aquest matí la III Jornada amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, que se celebra el 21 de setembre. Aquesta jornada s'emmarca en el Pla director de Formació del Departament i està organitzada per l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials. Sota el títol Què és la felicitat? Una reflexió des de l'ètica, la jornada s'adreça a les famílies de malalts d'Alzheimer, les professionals i els professionals que en tenen cura i les persones que treballen en unitats de recerca de l'àmbit de la ciència i les humanitats. Enguany les ponències tractaran sobre l'ètica i la felicitat en els processos d'envelliment i de pèrdua de la pròpia memòria.

 Durant el parlament inaugural, el conseller Cleries ha destacat que "la jornada es presenta com un espai obert i comú de reflexió per a tothom, perquè l'Alzheimer no afecta només els milers de persones que el pateixen a casa nostra, també té efectes importants en les seves famílies i en aquells qui en tenen cura". Pel que fa a la relació entre malaltia i felicitat, el conseller ha valorat la tasca de les persones cuidadores i n'ha destacat “la capacitat i la importància de reconvertir el dolor en felicitat".
 
Cleries ha transmès el compromís del Govern i concretament del Departament de Benestar Social i Família de promoure i organitzar l'espai ètic en els serveis socials. En aquest sentit, ha recordat que “el Comitè d'Ètica dels serveis Socials té l'objectiu de millorar la qualitat de la intervenció i ser un fòrum de referència en el debat ètic en el camp dels serveis socials". Tal com ha destacat el conseller Cleries, “l'ètica no ha de quedar només en l'àmbit de la teoria sinó que s'ha d'aplicar en la pràctica. Els valors no són només tema d'estudi i de conferències, sinó que s'ha de passar a l'acció".
 
El conseller ha assenyalat que “com a Govern de la Generalitat tenim un deure important malgrat la crisi: hem d'assegurar l'estat del benestar, la sostenibilitat del sistema i garantir l'atenció a les persones". En aquest sentit, Cleries ha afegit que “la qualitat d'una societat es mesura per la seva capacitat d'atendre les persones que viuen situacions que les posen en risc d'exclusió social". És per això que “estem treballant per passar de l'acció compartimentada del Govern al treball en bloc. En àmbits transversals com aquest cal posar les bases per una col·laboració estreta entre els Departaments de Benestar Social i Família i el Departament de Salut. Aquest any acabarem de definir aquestes bases de col·laboració estreta per treballar amb la màxima eficàcia en endavant".
 
La jornada s'estructura en tres blocs: el primer dedicat al Comitè d'Ètica de Serveis Socials; el segon tracta Ètica i felicitat. Una reflexió des d'alguns dels pensadors cabdals del pensament occidental i, per últim, s'oferiran dues ponències dedicades a Felicitat i ètica. Interrelació entre la persona malalta, la seva pèrdua de consciència i les persones que en tenen cura.
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article