El 52% de les dones que ha atès el 900900120 i que conviuen amb el seu agressor tenen fills vivint en el nucli familiar

El 57% de les dones que travessen situacions de violència masclista i s'han dirigit al 900900120 declaren tenir ingressos propis


El telèfon 900900120 que l'Institut Català de les Dones, del Departament de Benestar Social i Família, posa a disposició de les dones en situació de violència masclista ha atès entre els mesos de gener i juny 4.003 trucades, que representen una mitjana de 717 trucades mensuals.

En els primers sis mesos de l'any, el 66% de les trucades han estat produïdes per situacions de violència psicològica i el 27% per violència física. La presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, ha destacat aquesta dada ja que “la violència psicològica és la més habitual, però també la més invisible i difícil de denunciar”.
 
De l'anàlisi de les trucades es desprèn que en el 93% de les ocasions es tracta de violència masclista en la parella. L'agressor en aquests casos és en un 66% de les ocasions la parella actual i en un 34% de les trucades l'exparella. Segons Gatell, les dades visibilitzen que “moltes de les dones que s'adrecen al servei estan convivint amb el seu agressor i tenen fills i filles menors d'edat que estan sent testimonis i víctimes d'aquesta violència. En concret, el 52% de les dones que conviuen amb el seu agressor i que s'han adreçat al 900900120 tenen fills i filles menors vivint dins el nucli familiar”.
 
La presidenta de l'ICD també ha subratllat el fet que “hi ha un alt percentatge de trucades, el 22%, que són realitzades per un familiar o una persona propera, la qual cosa mostra que cada cop hi ha una més gran sensibilitat i rebuig de la societat contra aquestes situacions que antigament es consideraven limitades a l'àmbit privat de la parella”.
 
Les usuàries del 900900120 declaren en un 57% tenir ingressos propis. Tot i que aquesta estadística no analitza el nivell d'ingressos Gatell ha valorat que “aquestes dades ajuden a trencar la idea majoritària de que les dones que es troben en aquesta situació no abandonen l'agressor per manca de recursos econòmics i mostren que les dependències amb la parella no només són econòmiques, van molt més enllà i són molt més profundes”.
 
El telèfon 900900120 és un primer recurs on les dones poden trucar de forma anònima, expressar la situació viscuda, i se'ls ofereix una derivació als serveis de la Xarxa d'intervenció integral contra la violència masclista. L'atenció és gratuïta i confidencial, s'ofereix tots els dies de l'any i durant les 24 hores del dia i facilita la comunicació en un total de 124 llengües. A través d'aquest servei les dones accedeixen directament a un equip de professionals de l'advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina. En les situacions més extremes també es realitza el contacte directe amb els serveis d'emergències policials i de salut.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article