Els treballadors socials denuncien l’incompliment de la llei de dependència

El Col•legi de Treball Social de Catalunya considera que la suspensió indefinida de la llei agreuja situacions de vulnerabilitat.


Els treballadors socials adverteixen que les darreres decisions i propostes del Govern de la Generalitat en relació a la llei de la dependència són un pas més en l’afebliment del sistema de protecció i la precarització del mercat laboral. Per una banda, la suspensió de les Prestacions Econòmiques Vinculades (PEV) a una plaça en residència —anunciada com a temporal per als mesos d’agost i setembre i prorrogada sine die aquest mes d’octubre— suposa un incompliment de la llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència (LAPAD), donat que l’ajuda continua vigent com a dret subjectiu reconegut per la llei.

 

A més, una recent instrucció interna del departament de Benestar Social i Família farà que, a partir del 30 de novembre, les persones que abans d’ingressar en una residència rebien un suport econòmic derivat de la LAPAD, perdin l’ajuda, amb la qual cosa es poden veure abocades a situacions de major vulnerabilitat i desemparament.

Malgrat la reducció de l’aportació de l’Estat al desplegament de la llei de dependència, els treballadors socials consideren que la deslleialtat institucional denunciada per la Generalitat no justifica ni l’incompliment de la llei, ni les mesures anunciades per reduir-ne el cost. En aquest sentit, els treballadors socials rebutgen la proposta del Departament de Benestar Social i Família de reduir les ràtios de personal de les residències geriàtriques per les conseqüències negatives que tindria en la qualitat de l’atenció als usuaris i en les condicions de treball dels professionals.

Davant les difícils situacions que viuen i el patiment de les persones i famílies que constaten en la tasca quotidiana els treballadors socials, no volen restar insensibles i, més enllà d’assistir-les, els treballadors socials volen acompanyar-les en la reclamació dels seus drets. Per qüestions ètiques i de Drets Humans, el Col•legi de Treball Social de Catalunya denuncia el deteriorament del sistema d’atenció a la dependència, exigeix que es compleixin les lleis i demana que es reactivi la concessió de les PEV el més aviat possible i amb efectes retroactius, per la qual cosa el CTSC ha sol·licitat al Consell Asessor de Polítiques Socials i Familiars que estudiï la mesura i emeti un dictamen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Marta Crespo Casanova
3.
Muy bien aplaudo tu idea y te apoyo, has utilizado a mi modo de ver la frase adecuada, NO HAY DERECHO a estos bestiales recortes a los avis, mientras se utiliza tanto dinero en cosas inútiles,además del desvío que se publica en todos los medios de comunicación, sin embargo jamás escuchamos que nadie devuelve un sólo euro, y vaya vaya recorte a los sectores más vulnerables de la sociedad y en este caso específicos a los Avis . Te apoyo y espero esta idea tuya fluya y unirnos todos y lograr ni más ni menos lo que les pertenece que es llevar una adecuada después de haber trabajado muchos de ellos como bestias y en condiciones muy adversas. NO OLVIDEMOS. EN LAS UNIÓN ESTA LA FUERZA. Además muestra Catalunya era una de las Comunidades Autónomas en las que iba a la cabeza en la Ley de Dependencia.
  • 0
  • 0
Mabel Cuevas Sevilla
2.

Creo que deberíais poneros en contacto con todos los Colegios Profesionales de Trabajo Social y unirnos a nivel estatal, para que doten de recursos a la Ley.

  • 1
  • 0
Jordi Darder Girona
1.

No tinc paraules només dir que no hi ha dret.
Per això he obert una pàgina al facebook per si voleu
donar-hi suport:
www.facebook.com/pendentsdelalleideladependencia

Moltes gràcies!

Jordi

  • 5
  • 0

Comenta aquest article