Robots per millorar l'atenció a persones amb discapacitat

La Fundació AVE Maria vol constituir al Garraf l'Institut Català de Robòtica per a la discapacitat


Una residència de Sitges (Garraf) farà servir robots 'hominoides' per assistir als seus usuaris. La fundació Ave Maria, que tracta discapacitats intel·lectuals, ha presentat els primers prototips dels dispositius que han de fer tasques com transportar material dins el centre i estimular els usuaris per fer exercicis.

El robot amb el qual estan treballant, l'han anomenat Nao i està previst que ajudi als habitants de la Fundació Ave Maria de Sitges (Garraf). Algunes de les coses per les quals s'està configurant, per exemple, és en donar indicacions per fer gimnàstica, explicar contes i tocar música amb els pacients.

En Nao és un homenoide, que fa 58 centímetres d'alçada, i que "reconeix cares i sons" segons ha explicat el director de la fundació, Antoni Reverter. La seva voluntat és que el dia 1 de gener del 2014 aquest element ja estigui plenament implementat a la residència. Aquests elements poden interactuar amb els usuaris del centre i "aporten nous coneixements als professionals que tenim", segons Reverter.

La fundació vol innovar en l'assistència a les persones i per això impulsa diversos projectes de robòtica, entre ells, la creació de l'Institut Català de la Robòtica per a la Discapacitat, amb l'objectiu que sigui "un centre d'excel·lència dedicat a la robòtica de suport a persones amb discapacitat" i que serveixi per fer "recerca, docència i difusió del coneixement de manera competitiva i eficient".

El nou institut funcionaria a partir de fons de recerca de la comunitat europea i a altres ajudes per a la investigació que com a fundació no s'hi pot optar. Aquest nou centre vol convertir Sitges en un centre de referència en la investigació per la dependència a Catalunya.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Elisenda Abat Espunyes Valls
1.
Fa uns mesos,un amic em va enviar,mitjançant internet,un video sobre un robot inventat a Turquía si no ho recordo malament,que estava dissenyat perquè persones paraplègiques poguessin desplaçar-se en posició verical,alleujant així els problemes derivats d'estar sempre assegut. Em va semblar molt interessant. Només hi vaig trobar dos petits inconvenients,un era que només es podia utilitzar en espais interiors i l'altra, l'alçada que requería tenir la persona per poder fer servir el robot,1'40,jo faig 1'35. Si els interessa més informació sobre aquest aparell,han de buscar:TEK ROBOTIC MOBILIZATION DEVICE. Crec que si aquí es pogués fer una cosa semblant,sería un gran avenç per les persones que ens movem amb cadira de rodes. Rebin una cordial salutació.
  • 0
  • 0

Comenta aquest article