Investigadors europeus analitzaran els moviments migratoris en temps de crisis

La trobada, organitzada pel programa Migració i Societat Xarxa de la UOC, permetrà conèixer els darrers estudis sobre aquest fenomen


Els dies 7 i 8 de novembre tindrà lloc una trobada d’investigadors sobre el fenomen migratori, a l’edifici Media-TIC (Barcelona). Les jornades «Emigrar en temps de mobilitat: estructures flexibles i rígides de l’Europa digital», organitzades des del programa Migració i Societat Xarxa de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), permetran conèixer les investigacions de diferents països europeus sobre els recents moviments migratoris que tenen lloc en l’actual context de crisi econòmica.
 

Aquest taller pretén estudiar les dues cares de la mobilitat, tant les possibilitats que molts joves de l’Europa meridional veuen ­–en el context de la crisi– en altres països europeus, com les dificultats amb què s’enfronten i que ens parlen d’estructures d’immigració jeràrquiques i rígides dins d’Europa.
 
El dijous a les 12.30 h tres investigadors parlaran sobre la mobilitat actual. Així, Carmen González Enríquez (Real Instituto Elcano) tractarà l’emigració dels espanyols a la resta del món amb els resultats d’una enquesta, mentre que Amparo González-Ferrer (Consejo Superior de Investigaciones Científicas) presentarà un informe recent sobre l’emigració dels espanyols a la resta del món que conclou que les fonts oficials subestimen substancialment l’emigració espanyola actual. D’altra banda, Cathy McIlwaine (Queen Mary, Universitat de Londres) presentarà un estudi sobre la comunitat llatinoamericana a la capital britànica.
 
El dijous a les 14.30 h es presentaran diferents recerques que s’han fet als llocs de destinació dels migrants. Així, Clara Rubio (Universitat de Lleida) parlarà dels llicenciats catalans que han emigrat a Londres mentre que Karijn G. Nijhoff (Urban Development and Migration, La Haia) abordarà el cas dels europeus que han anat a viure i treballar a Holanda.
 
Aquesta jornada també permetrà conèixer el projecte de recerca en marxa «Entendre les mobilitats contemporànies: l’experiència d’arribada d’immigrants a les societats digitals» centrat en el flux actual de joves migrants espanyols que han marxat al Regne Unit. Les autores de l’estudi són Adela Ros (IN3-Universitat Oberta de Catalunya), Cecilia Gordano (IN3-Universitat Oberta de Catalunya) i Maria Angel (University College London).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article