Salut admet ara 660 casos de malnutrició infantil per pobresa

El conseller Boi Ruiz havia negat aquesta dada el mes de setembre, però l'informe de la secretaria de Salut Pública a petició del Síndic de Greuges ho corrobora.


La secretaria de Salut Pública del departament de Salut ha constatat que a Catalunya hi ha 751 menors de 16 anys amb diagnòstic de malnutrició, dels quals 660 ho són per "circumstàncies personals i socials de risc per alimentació inadequada" i 91 per patologies que els impedeixen assimilar els nutrients.

Les dades contradeixen les paraules que el conseller de Salut, Boi Ruiz, va fer el setembre passant assegurant que a Catalunya no hi havia casos de desnutrició. Ruiz va assegurar que en tot cas es tractava de casos de "malnutrició per mals hàbits, per obesitat o per altres qüestions contra les quals cal lluitar" i va negar que en qualsevol cas n'hi hagués "per qüestions econòmiques". El conseller només va admetre, en resposta parlamentària a una pregunta del PSC que els serveis sanitaris de l'Institut Català de la Salut van atendre el 2012 i fins al juny de 2013 91 nens "amb diagnòstics clínics lligats amb la desnutrició", dels quals només deu tenien "un codi social que recull problemes relacionats amb la falta d'aliments adequats".

L'informe que ha elaborat Salut Pública a instàncies del Síndic de Greuges indica que hi ha 660 menors que han estat diagnosticats amb malnutrició, classificats en codis relacionats amb circumstàncies personals i socials de risc, encara que no necessàriament han desenvolupat una malaltia. D'aquests menors, 10 pateixen malnutrició "per problemes relacionats amb la falta d'aliments", 95 per "problemes relacionats amb la pobresa extrema" i 555 "per problemes relacionats amb uns ingressos baixos". D'altra banda, del 91 menos diagnosticats amb trastorn d'alimentació, no n'hi havia cap amb "codi de dèficit socioeconòmic".

La secretaria de Salut Pública aclareix que dels 660 menors diagnosticats amb malnutrició, 650 no tenen "repercussió en patologies ni diagnòstics clínics i no requereixen per aquesta qüestió atenció des del sistema de salut". Tot i això, aconsella que "de manera preventiva quant a la salut, és necessari fer una derivació a altres àmbits de les administracions públiques de forma coordinada per vigilar aquests factors de risc". Salut Pública assenyala que "seria convenient fer estudis epidemiològics de base poblacional especialment dirigits a valorar la situació".

Les dades de l'informe van extreure's dels 883.523 menors atesos per l'atenció primària de l'ICS (Institut Català de la Salut). El Servei Català de la Salut està ultimant un protocol per detectar i fer un seguiment dels casos de malnutrició infantil que es posarà en marxa les pròximes setmanes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article