SafeSurfing, per la seguretat a la xarxa de persones amb discapacitat intel·lectual

L'entitat Inclusion Europe formarà persones d'aquest col·lectiu en protecció de dades i de conductes segures a Internet


Suplantació d'identitat, cibercrim o ciberassetjament són perills que afrontem, conscient o insconscientment, quan naveguem per Internet. Un 17% dels europeus és víctima cada any de suplantacions d'identitat, el que converteix a la protecció de dades en un dels majors problemes per als ciutadans del continent. Un problema que és especialment greu en el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Encara que l'ús de les eines tecnològiques segueix sent un dels àmbits de la vida en què les persones amb discapacitat intel·lectual estan particularment excloses, en els últims anys s'ha incrementat l'ús de la tecnologia per part del col·lectiu, cosa que facilita la seva vida independent i la seva inclusió social.

A més de mantenir el contacte amb els amics, trobar informació en línia, o buscar oportunitats de treball, l'ús d'Internet i de les aplicacions mòbils suposa grans beneficis, però també els comporta un major risc que la resta de la població.

Al marge de la seva major dificultat per donar un consentiment legal vàlid, el problema és entendre els mecanismes de rectificació o el simple fet de disposar d'informació accessible que podria identificar a algú com un usuari amb discapacitat intel·lectual, fan que siguin molt més vulnerables a la xarxa i més propenses a patir abusos que la resta. Per això, Inclusion Europe costat de quatre de les seves organitzacions membre en diferents països europeus ha llançat un ambiciós projecte que formarà persones amb discapacitat intel·lectual en protecció de dades i de conductes segures a la xarxa. Per això és crucial dotar-los de suports personals i de coneixements suficients perquè decideixin quina informació volen compartir amb altres persones.

En el projecte SafeSurfing, les organitzacions representatives de persones amb discapacitat intel·lectual que ho estan impulsant faran una formació interactiva en línia on s'oferirà la possibilitat de preguntar en temps real. A més, també podran beneficiar-se de cinc vídeos de formació en diferents àrees de protecció de dades que es produiran. Aquesta setmana, Inclusion Europe i els seus socis FEAPS, PSOUU, Mencap i ANFFAS faran servir les seves xarxes socials per fer preguntes sobre quins són els riscos i els desafiaments que les persones amb discapacitat intel·lectual, les seves famílies i persones conegudes identifiquen en relació amb la protecció de dades. Les cinc organitzacions publicaran una pregunta al dia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article