La Xarxa d’Economia Social de Barcelona arriba als 100 membres

Celebra el seu novè aniversari en bona forma i amb l’objectiu de seguir afavorint la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables


El mes d’abril de 2006 naixia la Xarxa d’Economia Social de Barcelona (XESB) amb l’objectiu de sumar esforços per afavorir la inserció sociolaboral de col·lectius vulnerables. Ara, nou anys després, la XESB arriba als 100 membres i s’erigeix com un actor econòmic i social clau que ofereix els seus serveis a més de 75.000 persones en risc d’exclusió cada any.

La Xarxa, que aglutina les principals empreses socials i entitats sense ànim de lucre de la ciutat, va ser impulsada per l’Ajuntament en el marc de l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva. Un dels seus principals mèrits és que aconsegueix donar visibilitat a les accions, productes i serveis destinats a afavorir la inserció laboral de persones amb dificultats per accedir al mercat de treball.  

Cadascuna de les entitats que en formen part aborden una temàtica, un grup social o un eix de vulnerabilitat com ara el de persones amb discapacitat o malaltia mental, immigrants, dones en risc d’exclusió o víctimes de la violència de gènere, joves vulnerables i infants i famílies amb dificultats.

Les associacions que aglutina la XESB ofereixen anualment els seus serveis a més de 73.000 persones, donen feina a 8.000 i generen un volum de facturació de més de 100 milions d’euros l’any.

Impuls de la Responsabilitat Social Corporativa (RSC)

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, treballa conjuntament amb la XESB per aconseguir que les empreses incorporin polítiques de Responsabilitat Social Corporativa en les seves organitzacions.

Tot i que el camí a recórrer encara és llarg, la XESB ha contribuït a posar l’accent en valors com la igualtat d’oportunitats, el treball com a factor clau per al desenvolupament personal i professional de les persones en risc d’exclusió; i l’economia i emprenedoria social com a eix estratègic de futur.  

“L’adquisició per part de les empreses privades de fórmules de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) afavoreix el treball amb empreses socials, el coneixement mutu i l’intercanvi de productes i serveis”, asseguren des de la Xarxa. Es per això que la XESB participa anualment en la Setmana de RSC de Catalunya, per emfatitzar la important tasca de l’economia social en les empreses privades i mostrar els casos d’èxit.

Construcció de ponts de treball en pro de la societat

Les sinèrgies entre membres de la XESB i d’altres empreses no són un fet aïllat. La setmana passada coneixíem la signatura d’un conveni entre el centre especial de treball de l’Associació Esclat (Esclatec), que ocupa persones amb paràlisis cerebral, i l’empresa Rolser, líder en el sector d’articles de suport a la llar.

L’acord permetrà desenvolupar i fabricar conjuntament un carro de la compra motoritzat, “Rolser by Esclatec”, que serà presentat a la tardor. Els enginyers d’ambdues parts han col·laborat per oferir aquest producte adreçat a millorar la mobilitat i la qualitat de vida de les persones i a crear ocupació estable i de qualitat per a ciutadans amb especials dificultats.

Empreses socials com les que formen part de la XESB són un model innovador de companyia que fomenta la idea de crear negocis per ajudar a resoldre algun problema social i no per maximitzar els beneficis.

Amb el Decret d’Alcaldia de Contractació pública responsable amb criteris socials i ambientals, aprovat el 2013, el propi Ajuntament obliga a les empreses adjudicatàries de contractes amb el consistori a contractar un 5% de persones amb risc d’exclusió.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article