El SOC haurà d’invertir un 157% més en agències privades de col·locació

El Govern central donarà al Servei d’Ocupació de Catalunya 9 MEUR que haurà de destinar obligatòriament a la col·laboració amb aquestes empreses


El Ministeri d’Ocupació augmenta la seva aposta per l’ús d’empreses privades de col·locació. El Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) rebrà aquest any 9 milions d’euros de l’executiu espanyol, davant dels 3,5 del 2014, per a la contractació d’agències privades de col·locació. 
 

La partida ha crescut un 157% respecte del pressupost assignat per a la mateixa finalitat l’any passat i només podrá ser emprada amb el propòsit determinat pel Govern central. Dit d’una altra manera, si el SOC no inverteix els diners en agències privades de col·locació haurà de retornar-los a l’Estat. 
 
Els sindicats alerten de l’increment dels fons destinats a aquesta col·laboració, ja que veuen en aquesta mesura un primer pas cap a la privatització de les oficines d’ocupació. La partida en el conjunt d’Espanya ha passat de 25 milions d’euros el 2014 a 140 milions aquest any. 

El SOC: un 29,5% d’èxit
 
El servei d’ocupació de Catalunya només va cobrir el 29,5% de les ofertes de treball que les empreses li van confiar l’any passat. Així es desprèn d’un estudi elaborat per Joan Antoni Alujas, professor del Departament de Política Econòmica de la Universitat de Barcelona (UB), amb dades de Serveu Públic d’Ocupació Estatal (SEPE - per les seves sigles en castellà). 
 
La capacitat d’intermediació del SOC es troba molt per sota de la d'altres oficines de col·locació públiques, que ronden el 72,8%. Les ofertes que rep, així mateix, només representen el 6,3% del total estatal, fet que posa de manifest la “desconfiança” que les empreses tenen en l’eficàcia de l’organisme, segons l’informe.
 
El 2014 el SOC va oferir 29.000 llocs de treball, una xifra més alta que la del 2013 (18.400), però que encara queda molt lluny dels 111.000 que gestionava el 2007, quan els estralls de la crisis encara no havien disparat el nombre d’aturats. 
 
Un dels motius de la ineficàcia del SOC, d’acord amb el document, és “l’escassa professionalització del personal i la falta de recursos humans i materials”. Entorn a 1.300  persones treballen en un organisme que atén mig milió d’aturats.  El nombre de treballadors s’ha reduït un 31% en els darrers 5 anys, d’acord amb dades del Departament d’Empresa i Ocupació
 
 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article