La Generalitat comença a recaptar avui l'impost sobre pisos buits

El tribut aportarà uns ingressos de 8 milions d'euros anuals que es destinaran a incrementar el parc d'habitatge de lloguer social


Aquest dimarts 1 de març entra en vigor el reglament que desenvolupa la llei de l'impost sobre els habitatges buits, aprovada el juliol de l'any passat. La Generalitat, doncs, comença a recaptar un tribut sobre els habitatges buits. L'objectiu és reduir el nombre de pisos desocupats i augmentar-ne la disposició per a lloguer social.

Aquest impost l'hauran de pagar les entitats financeres i els grans tenidors de pisos que portin desocupats de manera permanent més de dos anys, sense causa justificada. La quantitat a abonar es calcula en funció dels metres quadrats de superfície útil de l'habitatge. El tipus de gravamen serà de 10 euros el metre quadrat per a superfícies d'entre 0 i 5.000 metres quadrats; de 15 euros el metre quadrat per a superfícies d'entre 5.000 i 20.000 ; de 20 euros, entre 20.000 i 40.000, i de 30 euros a partir de 40.000 metres quadrats.

En queden exemptes les entitats del tercer sector de la Xarxa d'habitatges d'inserció i les entitats inscrites al registre d'entitats i establiments de serveis socials. Tampoc s'aplicarà a habitatges protegits de qualificació oficial vigent, habitatges situats en zones d'escassa demanda acreditada, als posats a disposició de programes socials d'habitatge o als apartaments turístics.
 
Actualment al registre d'habitatges buits hi figuren 47.000 habitatges d'entitats financeres i grans tenidors. D'aquests, 27.370 pisos, el 58%, estan en un dels 72 municipis afectats per l'impost, si bé no tots porten 2 anys buits o bé estan en procés de rehabilitació i per tant encara no estan subjectes al tribut.
 
Recaptació de fins a 8 milions d'euros anuals 
 
L'impost s'aplicarà, de moment, a 8.300 pisos buits ubbicats en municipis catalans on hi ha necessitat d'habitatge social. El govern català preveu recaptar entre 800 i 1.600 euros per pis i any, fet que s'estima que aporti uns ingressos anuals d'uns 8 milions d'euros que es destinaran a comprar entorn a 150 pisos per a lloguer social.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article