Catalunya, líder en trasplantaments de ronyó

L'any passat se'n van fer 647, però 1.081 usuaris van quedar en llista d'espera


Avui se celebra el Dia Mundial del Ronyó amb una bona notícia per casa nostra. Catalunya és el territori que té la taxa més alta de trasplantaments de ronyó del món, per sobre de països com Àustria o Noruega, que ocupen la segona i la tercera posició. No obstant, el 2015 va tancar amb 1.081 usuaris en llista d'espera.

Segons dades de l'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), l'any passat un 67,81% dels trasplantaments a Catalunya van ser renals. Això es tradueix en 647 trasplantaments de ronyó, 160 dels quals (1 de cada 4) van ser de donant viu. Es va registrar un augment de donacions que va permetre incrementar un 7,1% el nombre de trasplantaments renals respecte el 2014, quan se'n van realitzar 604.

No totes les dades són positives. Malgrat l'increment de donants, l'últim dia de l'any passat 1.335 persones estaven en llista d'espera per un trasplantament, un 80% de les quals de ronyó. És per això que aquesta setmana diverses associacions de pacients fan activitats informatives i de sensibilització per fomentar les donacions.

La situació actual

A Catalunya hi ha 10.000 persones que s'han sotmès a un tractament substitutiu renal (TSR). Es tracta d'una intervenció quirúrgica que es fa en hospitals de referència i en la qual s'implanta un ronyó d'un donant viu o bé de cadàver, a la cavitat abdominal.

A Barcelona s'hi concentren els tres hospitals pioners en aquest tractament. L'any passat l'Hospital Clínic en va dur a terme 138, 126 es fan fer a l'Hospital General de la Vall d'Hebron i 124 a l'Hospital de Bellvitge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article