Les donacions a entitats socials s'han estancat des del 2013

La Taula del Tercer Sector impulsa la campanya 'Quan ens necessites hi som' per donar veu a les organitzacions i demanar suport ciutadà a la seva tasca


El 2015 poc més de mig milió de persones (563.000) van fer donacions econòmiques a entitats del tercer sector. La xifra és pràcticament la mateixa des de 2013, segons alerta la Taula del Tercer Sector que aquestes setmanes ha endegat la campanya 'Quan ens necessites hi som' per posar en valor la feina del sector i sensibilitzar sobre la importància de les aportacions econòmiques de la ciutadania.

 

En total, 1,5 milions de catalans col·laboren amb entitats socials des de diferents vessants: 348.000 voluntaris, 563.000 donants i 559.000 socis. El nombre de persones sòcies a les entitats ha augmentat progressivament en els darrers tres anys. De mitjana, les entitats tenen 146 socis, 185 donants i 115 voluntaris. 6 de cada 10 voluntaris hi dediquen menys de 5 hores a la setmana. El grup més nombrós és el format pel voluntariat esporàdic o de campanya, que suposa un 31,8% del total.

Segons calcula la Taula del Tercer Sector, el 85,31% de les entitats compten amb persones donants, que són un dels pilars fonamentals per tirar endavant les seves activitats. Les xifres de col·laboració són, a Catalunya, molt semblants a les de fa tres anys. El mateix passa a l'estat espanyol. Amb dades de l'Associació Espanyola de Fundraising, es constata que només el 20% de la població espanyola contribueix a una entitat social, és a dir, 1 de cada 5 persones. La xifra és molt inferior a altres països europeus. A França és el 49%  de la població que col·labora amb el sector mentre que a Suècia la xifra ascendeix fins al 69%.

Per recordar la importància de la tasca de les entitats i la seva funció de "coixí social" en què s'han acabat convertint, la Taula del Tercer Sector ha impulsat la campanya 'Quan ens necessites hi som'. La idea és promoure la participació, la col·laboració i el voluntariat en un moment de crisi on aquests elements són claus per la sostenibilitat econòmica i social de les entitats. L'entitat no s'està de recordar que "la solució als greus problemes socials que estem vivint no només exigeixen una resposta més ambiciosa dels poders públics i de les entitats socials, sinó també de tots i cadascun dels ciutadans".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article