Transport públic gratuït durant 3 anys per desfer-se d'un cotxe vell a Barcelona

L'Àrea Metropolitana de Barcelona crearà una 'targeta verda' per fomentar el desballestament dels vehicles més contaminants


L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) endegarà el 2017 un pla 'renove' per fer desaparèixer els vehicles més contaminants. Segons ha publicat La Vanguardia aquest diumenge, l'autoritat metropolitana preveu que els propietaris d'aquest cotxes que decideixin retirar-los que decideixin desfer-se puguin rebre una 'targeta verda metropolitana' amb viatges gratuïts en transport públic durant tres anys.

Aquesta nova targeta anirà associada a un DNI concret i permetrà agafar el metro, els autobusos urbans i interurbans,el transport i la resta de serveis de mobilitat de manera gratuïta per la zona 1. S'haurà de renovar anualment, serà personal i intransferible. Per acollir-se a aquests beneficis s'ha d'estar empadronat a un dels 36 municipis de l'àrea metropolitana i disposat a desfer-se d'un cotxe dièsel fabricat abans del 2006 (Euro 3) o de gasolina que tingui més de 20 anys (Euro 1). També s'hi podran acollir els propietaris de motos matriculades abans del juliol de 2004.

L'AMB demana el certificat de desballestament del vehicle i també la certificació que en un període anterior de sis mesos i en un futur pròxim no s'adquirirà cap nou vehicle. En el moment en què el propietari adquireixi un nou cotxe perdrà els beneficis de la targeta verda. La proposta de la direcció de l'Àrea Metropolitana de Barcelona l'haurà d'aprovar també al consell metropolità els propers mesos. La posada en marxa de la mesura podrà ser factible el segon o el tercer trimestre de l'any.

El preu del transport públic, congelat

Aquest matí els principals representants de l'Ajuntament de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i la Generalitat, s'han reunit per presentar un acord per congelar les tarifes del transport públic a l'àrea metropolitana. Aquest és tercer any que els preus del transport estan congelats i les autoritats han xifrat en 20 milions d'euros el cost que hauran d'assumir per congelar els preus. Tant el president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han assegurat que les institucions catalanes assumiran la meitat d'aquest sobrecost però demanen al govern espanyol que aporti l'altra meitat per fer viable l'aposta.

A més de la congelació de preus, hi ha canvis en altres tarifaris. La T-12 per a menors de 12 anys s'amplia fins als 16 anys per cobrir tots els anys d'escolarització del menor. La T-Aturat tindrà el cost d'una T-10 però es podrà usar durant tot el mes amb les mateixes condicions que fins ara. Finalment, l'autoritat competent crea una nova targeta sota l'epígraf 'T-Ambiental' que la podran usar els conductors en episodis de contaminació durant els quals no podran agafar vehicles privats. El cost dels viatges serà l'equivalent a una T-10 (1,8€/viatge).

El conseller de Territori i Sostenibilitat del govern català, Josep Rull, ha demanat a l'Estat la creació d'una Llei de finançament del transport públic per complir amb la reducció d'emissions i per estabilitzar i desenvolupar de manera sostenible les activitats de la ciutadania. Rull ha recordar que els 8 primers mesos de 2016 s'ha batut el rècord d'ús del transport públic, encara que ha recordat que de moment el sistema integrat només abraça 7 de les 13 comarques de l'àrea del Barcelonès.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article