60 farmàcies del territori vigilaran el bon ús dels medicaments

Es posa en marxa la Xarxa de farmàcies sentinella que vigilaran determinades malalties per contribuir a avançar-se als potencials problemes de salut


Fer un seguiment específic de determinats medicaments a partir de la seva dispensació, detectar mals hàbits de la població envers els medicaments i contribuir a la detecció precoç de la grip són algunes de les accions que duran a terme els farmacèutics per contribuir a millorar la salut de la població.

En el marc del Programa de Farmàcies Sentinelles, el programa que està impulsat pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Departament de Salut de la Generalitat, s'estendrà a tot el territori català. Després de l'èxit de la prova pilot a Barcelona, en aquesta ocasió la Xarxa de farmàcies sentinella disposarà de 60 farmàcies.

Per tal de garantir una cobertura representativa i proporcional a l’estratificació de la població catalana, el servei el desenvoluparan 32 farmàcies de Barcelona, 10 de Girona, 10 de Tarragona i 8 de Lleida, des de les quals es vigilarà un 2% de la població de Catalunya.

Gràcies a aquesta actuació coordinada entre els agents sanitaris, s’obtindrà informació diària i a temps real que permetrà recollir dades sobre situacions que no es poden detectar per sistemes tradicionals i, per tant, donar una resposta més eficaç des dels serveis de salut.

Vigilar determinades malalties per millorar la detecció precoç

La principal novetat d’aquesta nova fase és que s’incorpora un nou àmbit d’actuació respecte a la prova pilot en benefici del pacient: els farmacèutics, professionals sanitaris accessibles, experts del medicament i formats prèviament en aquest camp, reforçaran la vigilància de determinades malalties.

Per una banda, a partir d’octubre del 2017 –abans de l’inici de l’epidèmia de la grip–col·laboraran en la vigilància d’infeccions respiratòries agudes per aconseguir una detecció precoç dels símptomes gripals i verificar si les accions de prevenció són d’utilitat; d’altra banda, es farà un seguiment específic de la dispensació de l’anticoncepció d’urgència, per tal d’observar el perfil i hàbits de la pacient que accedeix a aquesta medicació.

En el camp de la farmacovigilància, les farmàcies sentinella aportaran un valor afegit, fent un seguiment específic de determinats medicaments que, per la seva complexitat en l’administració, perquè s’han comercialitzat recentment o per completar els estudis de seguretat a partir del seu ús a llarg termini, requereixen d’una especial vigilància.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article