El 63,3% de les llars catalanes tenen problemes per arribar a finals de mes

L’indicador de risc de pobresa se situa en el 19,2% i la renda mitjana anual en els 12.660 euros


El 63,3% de les llars catalanes tenen problemes per arribar a finals de mes. Aquesta és la conclusió que es desprèn de la nova enquesta de Condicions de Vida que elabora periòdicament l’Idescat. Les dades constaten que les famílies encara arrosseguen dificultats i que la pobresa esdevé crònica i afecta tot el territori.

En concret, els majors percentatges de població que declaren arribar amb problemes a final del mes són a les Terres de l’Ebre (74,5%), les Comarques Centrals (73,6%), l’Alt Pirineu i Aran (72,6%) i el Camp de Tarragona (71,5%). A la ciutat de Barcelona el percentatge de llars que declaraven arribar amb dificultat a fi de mes és del 58,2%.

Així, els ingressos mitjans d’una llar catalana són de 12.660 euros per persona. L’àrea metropolitana és l’única on aquesta quantitat està per sobre de la mitjana, en concret, un 6,2% més. A Barcelona, la mitjana és de 15.685 euros per persona.

L’enquesta també recull quina és la despesa que gasta mensualment una família a Catalunya per a l’habitatge i que se situa en els 368 euros. Els resultats posen en evidència que l’àrea metropolitana i el Penedès són les zones on aquesta quantitat és més elevada, amb 392 i 354 euros respectivament.

L’indicador de risc de pobresa se situa en el 19,2%

Així mateix, a l’enquesta també es revela que l’indicador de risc de pobresa, que mesura la proporció de persones que tenen ingressos baixos en relació amb el conjunt de la població, se situa a Catalunya en el 19,2%. Aquest percentatge se situa en el 17,2% a l’àrea metropolitana i en 12,2% a la ciutat de Barcelona.

Si es pren com a referència la taxa AROPE, que és la que recomana la Unió Europea per mesurar el risc d’exclusió o pobresa, la xifra arriba al 22,5% de població catalana que es troba en aquesta situació. A l’àrea metropolitana, aquest percentatge baixa fins al 19% i a Barcelona al 16,9%.

El Camp de Tarragona acumula el major nombre de llars amb privacions

El Camp de Tarragona és l'àmbit amb un major percentatge de població amb privacions (59,2%), molt per sobre de la mitjana catalana (45,2%), fet que el situa com l’únic àmbit on més de la meitat de la població tenia una privació material o més. A continuació ve el Penedès (48,8%) i Ponent (46,0%), mentre que la resta d’àmbits se situen per sota de la mitjana catalana.

Tot i així, Ponent (75,1%) i les Terres de l'Ebre (73,7%) són els territoris on més llars han rebut alguna prestació, mentre que l'Alt Pirineu i Aran (55,7%), el Penedès (57,5%) i les Comarques Centrals (57,9%) és on el percentatge menor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article