El 40% dels alumnes que ha patit assetjament reconeix que algun cop ha estat a través de les xarxes

Prop del 10% dels estudiants diu haver estat perseguit un cop a la setmana o més, segons una enquesta a més de 8.000 alumnes


Disminueix entre els alumnes catalans la percepció d’assetjament en l’àmbit escolar, però per contra s’incrementa el ciberassetjament. Aquesta és una de les conclusions de l’Enquesta de Convivència Escolar i Seguretat a Catalunya, coordinada pels departaments d’Ensenyament i Interior.

L’enquesta, que es va dur a terme el novembre de 2016, va comptar amb la participació de 8.749 alumnes –d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà, de 110 centres educatius catalans. D’entre els alumnes enquestats, un 9,9% diu haver patit assetjament –considerat com a tal un cop a la setmana o més-. Aquesta dada mostra una lleugera tendència a la baixa de mig punt respecte l’edició de 2011, que era d’un 10,4%.

No obstant, s’incrementa lleugerament el ciberassetjament entre els alumnes preguntats, atès que un 3,7% han patit assetjament a través dels mitjans digitals –és a dir, un cop a la setmana o més-.  Així mateix, quatre de cada deu alumnes que han patit maltractament en general manifesten que alguna vegada ha estat a través de mitjans digitals. La incidència dels maltractaments entre iguals és independent de la titularitat dels centres, ja siguin públics o privats.

L’assetjament a través dels mitjans digitals es caracteritza per una major intensitat, ja que es pot donar durant les 24 hores –més enllà del temps escolar- i té un impacte exponencial –un missatge ofensiu es reprodueix per a la víctima cada cop que es clica per part de tercers-. A més, en poder-se fer des de l’anonimat, aquest tipus d’assetjament es pot produir per part d’un major nombre de persones.

Baixa el consum d'alcohol entre els joves però augmenta el de marihuana

L’enquesta també recull el comportament dels joves amb l’alcohol, les drogues i el tabac. Augmenta la percepció del perill del consum de drogues entre 2 i 7 punts; fumar tabac, beure alcohol i d’altres drogues. El 56% han pres algunes alguna vegada alcohol, menys que l’anterior edició; però per contra augmenta fins el 30% els que han consumit marihuana o haixix.

A més, l’enquesta reflecteix respecte les agressions de contingut sexual que un 13,7% dels joves manifesten que se’ls van acostar o fer seguiments molestos; i un 10,7% que els van adreçar missatges no volguts de contingut sexual.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article