Les denúncies de menors per agressions masclistes pugen un 11% respecte a l'any anterior

Pugen les violències relacionades amb les noves tecnologies, amb unes “conseqüències psicològiques molt greus per l'efecte viral”


Les denúncies per violència de gènere de menors d'edat han augmentat un 11,1% el 2017 respecte al 2016, amb un total de 741 víctimes (667 l'any anterior). Es tracta de noies que han denunciat les seves parelles o exparelles o bé filles i fills de dones que també han estat maltractats amb la mare o que han presenciat aquesta violència masclista.

Pel que fa als detinguts, 29 són menors d'edat, cinc més que l'any passat. També han incrementat les denúncies per violències relacionades amb les noves tecnologies, com els delictes d'assetjament o revelació de secrets. "També són una forma de violència de gènere que provoca unes conseqüències psicològiques molt greus per l'efecte viral i durada en el temps", ha alertat la cap del Grup Central d'Atenció a la Víctima, la caporal Andrea Garcia. Vuit dones han estat assassinades per violència de gènere a Catalunya el 2017: set eren majors d'edat i una era un nadó. Només dues havien denunciat a la policia la seva situació.

Els Mossos d'Esquadra han instruït fins a l'octubre un total de 10.968 denúncies per violència de gènere, un 3,5% més respecte al mateix període de l'any passat. Són dades que els Mossos d'Esquadra han publicat aquest dijous de cara al 25 de novembre, dissabte, Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones.

“La denúncia no és el final de la violència de gènere però és un camí i, en aquest camí, s'hi connecta molta gent, serveis socials, Salut, Mossos d'Esquadra. Si nosaltres participem en aquest camí, podrem protegir; si no hi participem, no podrem fer res”, ha afirmat la caporal. “Volem llançar un missatge que les dones no estan soles. La denúncia és un mecanisme legal que serveix per dir prou a la violència. Des del cos de Mossos d'Esquadra estem al costat de les dones que pateixen violències masclistes”, ha insistit Garcia.

La importància de l'entorn

Set dones i el nadó d'una d'elles han estat assassinades el 2017 per violències masclistes. Aquests assassinats han comportat que nou fills i filles, cinc dels quals menors, hagin quedat orfes. En cinc dels casos, els Mossos van detenir els assassins; dos es van suïcidar.

Dues de les dones havien interposat denúncia, però no tenien cap mesura judicial de protecció. Cinc d'aquestes dones convivien amb l'agressor i tres els havien informat sobre la voluntat de trencar amb la relació. Sis de les set dones assassinades havien informat algú del seu entorn que havien patit una situació de violència en algun moment.

“L'entorn és una peça clau per a la detecció de qualsevol situació de violència de gènere. Aquest entorn ha d'estar al costat de la víctima per ajudar-la a denunciar. És necessària la participació de l'entorn per poder fer més visible la violència de gènere”, ha destacat Garcia. El 2016, van morir vuit dones i només una havia denunciat la situació a la policia.

107 denúncies per revelació de secrets

La violència de gènere pot prendre diferents formes. La violència psicològica, com ara les amenaces, coaccions, vexacions, l'assetjament i el tracte degradant, representa un 42,2% dels casos denunciats; la violència física, com ara lesions lleus i greus i temptatives d'homicidi, un 40,1%; la violència sexual, un 2,7% i altres tipus de violències, com l'econòmica, un 15%.

La cap del Grup Central d'Atenció a la Víctima ha posat èmfasi en els delictes relacionats amb internet i les xarxes socials, que han augmentat en els darrers anys. Així, s'han interposat 107 denúncies per revelació i descobriment de secrets, un 23% més que el 2016. Es tracta de conductes que es concreten sobretot en la difusió sense consentiment d'imatges íntimes amb l'objectiu de venjança, vexació i humiliació. "Els Mossos d'Esquadra ens sumem a la protecció digital de les víctimes i informem i assessorem les dones que hagin rebut qualsevol amenaça, també en el mon virtual", ha subratllat.

Més de 4.000 detinguts per violències masclistes

Els Mossos d'Esquadra han detingut el 2017 4.355 homes per agressions masclistes. El 0,7% de les persones detingudes eren menors d'edat; concretament, 29, cinc més que el 2016. Ha augmentat sobretot el nombre de menors detinguts de 16 anys, un total de catorze (cinc l'any passat). Un dels detinguts tenia 14 anys; tres, 15 anys i onze, 17 anys.

El 99,3% de les persones detingudes el 2017 són majors d'edat i el 83,7% tenen entre 21 i 50 anys. Aquesta franja d'edat coincideix amb la de les víctimes ateses per violència de gènere; la de major incidència és la de 31 a 40 anys.

Gairebé 10.000 dones en seguiment policial per evitar violència masclista

Els Grups d'Atenció a la Víctima (GAV) dels Mossos d'Esquadra, ubicats en totes les comissaries i amb agents especialitzats, realitzen seguiment actiu de 9.877 dones víctimes de violència de gènere, de les quals 6.981 tenen una mesura judicial concedida i en vigor actualment. El 2017, un 6,2% del total de dones ateses pels Mossos d'Esquadra eren menors d'edat. La franja d'edat en què es van concentrar més víctimes és la dels 21 als 50 anys. Actualment, els Mossos realitzen 122 proteccions policials: tretze de risc molt alt, quinze de risc alt i 94 de risc mitjà.

Xerrades de prevenció entre els joves de 14 a 20 anys

La caporal ha afirmat que la lluita contra les violències masclistes és una "prioritat" del cos i n'ha destacat el treball des de la prevenció. Una de les claus en la prevenció és identificar de forma constant els problemes, les inquietuds i les necessitats que afecten els col·lectius més vulnerables. Els Grups d'Atenció a la Víctima i les Oficines de Relacions amb la Comunitat duen a terme des del 2015 unes xerrades adreçades als joves de 14 a 20 anys amb l'objectiu d'ensenyar-los a detectar comportaments masclistes en les relacions de parella. Més de 14.000 joves han participat en aquestes sessions.

Els Mossos d'Esquadra han realitzat el 2017 615 presentacions en l'àmbit de la violència masclista amb un total de 18.842 assistents de diferents col·lectius. Les presentacions s'han adreçat principalment a dones i a col·lectius com els docents, empresaris, persones grans, institucions, joves, nouvinguts, veïns, persones amb discapacitat, mares i pares.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article