Les “persistents dificultats” de les persones amb diversitat funcional per accedir al mercat laboral

El sindicat UGT recorda que la taxa d'ocupació d'aquest col·lectiu és només del 23% enfront del 60% de la població general


La UGT ha denunciat aquest divendres les "persistents dificultats" que tenen les persones amb discapacitat per accedir al mercat laboral. En un comunicat, el sindicat recorda que la taxa d’ocupació d'aquest col·lectiu és només del 23,4% enfront del 60,9% de la població general i només representen el 0,46% del total de la contractació realitzada a Catalunya.

"Les baixes taxes d’activitat i d’ocupació ens alarmen de l’evident situació de desavantatge de les persones amb discapacitat en el mercat de treball, especialment les que presenten una discapacitat severa", assenyala el sindicat. La UGT recorda que l’article 42 de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat estableix que les empreses públiques i privades que ocupin un nombre de 50 o més treballadors han de comptar, com a mínim, amb un 2% de persones treballadores amb discapacitat.

En aquest sentit, el sindicat denuncia que, segons dades de l'INE, el 70% de les persones assalariades en empreses de més de 50 empleats treballen en empreses que no compleixen amb aquest 2%, és a dir, 7 de cada 10 persones assalariades d’empreses de més de 50 treballadors, segons apunta el sindicat, estan treballant a empreses que incompleixen la norma o que s’acullen a mesures alternatives en lloc de contractar a persones amb discapacitat.

Reforçar les inspeccions perquè les empreses compleixin les quotes

Així mateix, el sindicat indica que, segons la Direcció General d’Inspecció de Treball, a Catalunya de l’1 de gener fins al 30 de setembre del 2016 es van realitzar 541 actuacions sobre contractació de discapacitats per a comprovar el compliment de la LISMI respecte la quota de reserva per a discapacitats. Segons assenyala el sindicat, la ràtio d’infraccions per actuacions per aquest període ha estat del 47,3%, un percentatge elevat, però sustentat més en els requeriments que en les infraccions. 

Com a resultat de l’actuació inspectora d’aquest període, es van contractar 171 persones treballadores i es van invertir 4.168.000 euros en mesures alternatives. "Si a Catalunya el 2016 hi havia 11.101 empreses i establiments que estarien obligades a complir amb la quota de reserva del 2%, les 541 actuacions que va realitzar l’actuació inspectora no semblen ser suficients", constata la UGT, que ha reiterat que aquestes dades mostren que cal reforçar les actuacions de la Inspecció de Treball i revisar les sancions en el cas d’incompliment.

Des de la UGT consideren que transformar aquesta realitat i generar més oportunitats d’ocupació per a les persones amb discapacitat també passa per aconseguir que la negociació col·lectiva abordi i tracti aquest tema. En aquest sentit, defensen que es faciliti el compliment de les obligacions legals amb el desenvolupament de protocols per a la contractació de discapacitats i del compliment de la quota de reserva, que s'augmenti el percentatge d'aquesta quota, i el compromís de no utilitzar treballadors amb discapacitat sobrevinguda per justificar la reserva de llocs de treball, a més que s'incentivi a la contractació de persones amb discapacitat en empreses de menys de 50 treballadors.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article