L’ICS impulsa un pla per promoure un tracte adequat a les persones transexuals

La iniciativa va destinada al personal administratiu sanitari i es farà una prova pilot en tres centres d’atenció primària de Barcelona


Pels taulells d’informació dels centres sanitaris de l’Institut Català de la Salut (ICS) hi passen, cada any, milions de persones. En alguns casos, el nom, el sexe, el número de targeta sanitària i la imatge corporal poden no concordar amb la identitat sentida per la persona. Per aquest motiu, la unitat Trànsit d’atenció a la salut de les persones Trans* ha impulsat un pla d’actuació per promoure al taulell un tracte adequat a les persones amb identitats i expressions de gènere diverses.

L’objectiu és minimitzar al màxim el risc que aquestes persones rebin un tracte no adequat o discriminatori. Amb la voluntat de normalitzar el tracte que reben les persones Trans*, Trànsit promourà la formació del personal administratiu sanitari perquè tingui pautes senzilles i pugui fer-los una bona acollida. També aprendrà aptituds de sensibilització en tracte no discriminatori i conceptes bàsics sobre identitats i expressions de gènere diverses.

El curs promourà diverses accions, com per exemple, anomenar les persones sempre pels cognoms, a més, en cas de no coincidència entre la imatge i l’expressió de gènere i les dades de nom i sexe a l’Estació clínica de treball d’atenció primària es demanarà preguntar a la persona amb quin nom i gènere s’identifica i adreçar-s’hi d’acord a la identitat sentida.

També s'oferirà, si és possible, un espai confidencial per fer l’acollida, es demanar a la persona usuària si vol que s’informi de la seva identitat el professional que l’atendrà i se li oferirà el canvi de nom a la base de dades de l’ECAP, així com també, donar-li informació sobre on ha de fer el canvi de nom de la targeta sanitària.

Personal reconegut com a professional inclusiu de la diversitat

La formació també permetrà visualitzar el compromís de l’ICS amb una atenció respectuosa i sensible a totes les identitats. Per això, en una segona fase del projecte, el personal administratiu que hagi fet el curs serà reconegut com a professional inclusiu de la diversitat i també es reconeixeran els taulells informatius en què tothom estigui degudament format com a taulells inclusius.

Per a Rosa Almirall, responsable de la unitat Trànsit, aquesta formació “donarà cabuda a les diferents manifestacions de la diversitat sexual i permetrà, a través de la nostra tasca diària, fer un acompanyament inclusiu i que cap persona pugui patir un tracte discriminatori per raó de la seva identitat i expressió de gènere als nostres centres”.

L’àrea LGTBI de la Generalitat ha aprovat la proposta amb el plantejament de fer una prova pilot en tres centres d’atenció primària (CAP) de Barcelona i desplegar-la a tot Catalunya del 2017 al 2018.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article