Les entitats exigeixen reduir l’IVA perquè el 9% dels catalans amb dificultats pugui pagar els subministraments

La Taula del Tercer Sector demana també ampliar el bo social al gas


Més de 645.000 persones que tenen dificultat per pagar els subministraments, és a dir, gairebé el 9% de la població catalana, segons l’Idescat. Davant d’aquesta problemàtica, la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha presentat aquest dimarts l’informe ‘El preu de l’energia, factor clau en l’augment de la pobresa energètica’ en el qual reclama que es redueixi l’IVA del consum energètic i que es dissenyi un bo social per a tot tipus de subministraments, no nomeś la llum.

Segons l’agrupació d’entitats, l’accés a l’energia és una primera necessitat perquè la manca d’energia a les cases té incidència sobre el benestar, tan físic com psicològic, de les persones. L’informe sosté que la població de l’Estat paga per l’energia preus superiors a la mitjana europea, mentre que el poder adquisitiu està per sota de la resta d’estats membres. Segons la Taula, això fa que els subministraments bàsics “tinguin una càrrega més gran en la cistella bàsica de les llars de casa nostra”.

De fet, des del 2006, a Catalunya ha augmentat un 40% el preu del gas. L’electricitat tampoc ha parat d’augmentar en els últims 10 anys. Així, el 2016 es pagava un 66,7% més per l’energia que al 2006, mentre que l’IPC ha augmentat només el 14,7%. A més, els salaris s’han mantingut estables des del 2008. Això representa que cada habitant ha de destinar una major part del seu salari a pagar l’energia.

Per tant, la Taula denuncia que el preu de l’energia afecta de manera doble als usuaris, d’una banda perquè el preu ha augmentat i per l’altra perquè els ingressos no han augmentat.

L’IVA dels subministraments és del 21%

Segons l’informe de la Taula, l’electricitat i el gas es graven amb un IVA del 21%, “com si es tractés d’un bé de consum més”. En canvi, afirma que es tracta d’un bé de “primera necessitat”. Per això reclama que s’hi apliqui un IVA reduït o super reduït, com es fa en altres béns de primera necessitat com ara el menjar, alguns medicaments o la majoria de llibres.

Ampliar el bo social a tot tipus de subministraments

La Taula també fa una valoració de l’implementació del nou bo social, aprovat l’octubre del 2017, i justifica que es va crear per “protegir els consumidors vulnerables i les famílies nombroses a través de descomptes que han d’aplicar les companyies comercialitzadores”. Per això, demana que es dissenyin tarifes socials per a diferents fonts d’energia, no només per l’electricitat, i que per tant s’hi pugui incloure, també una reducció del preu pel gas.

A més, demana que es repensi el criteri de família nombrosa perquè creu que altres col·lectius com ara les famílies monoparentals, que no s’hi inclouen, també podrien ser “col·lectius potencialment vulnerables”.

Així, reclama que “se simplifiqui la informació disponible i la seva tramitació” perquè “això no constitueixi una barrera i que cap col·lectiu que ho necessiti en quedi fora”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article