Més de 26.000 signatures per exigir a Barcelona una consulta per ‘municipalitzar’ l'aigua

La campanya denuncia que fa 150 anys que no hi ha cap concurs públic o estudi sobre la viabilitat d'una gestió pública


La campanya ‘Remunicipalitzem l’Aigua a Barcelona’ ha aconseguit superar les més de 26.000 signatures (En concret, han aconseguit 26.389 i s'havien proposat arribar a les 15.000) per exigir a l'Ajuntament de Barcelona una consulta ciutadana que pregunti a totes les persones empadronades majors de 16 anys si volen per a la ciutat una gestió de l’aigua pública on la ciutadania hi pugui participar.

El desembre passat, una quarantena d'entitats de la ciutat i un centenar de persones a títol individual, a través de la plataforma Aigua és vida, van decidir organitzar-se per “recuperar la gestió d'un bé comú com l'aigua”. Dos mesos i mig després, han aconseguit les signatures suficients per posar sobre la taula com s'ha d'afrontar a la ciutat la gestió de l'aigua.

Els organitzadors de la campanya denuncien que, quan van engegar-la, Aigües de Barcelona, la delegació de Govern, la Cambra de Concessionaris, Empreses Vinculades al Sector Públic (CCIES) i Advocats per la Constitució van presentar recursos judicials contra el Reglament de Participació Ciutadana aprovat per l’Ajuntament de Barcelona per aturar la consulta.

Tot i així, han finalitzat la consulta amb èxit i ja han entregat les signatures. I els organitzadors recorden que “a Barcelona mai s'ha fet, en 150 anys, cap concurs públic ni cap estudi per estudiar la viabilitat de la gestió“. “Com pot ser que el 56% del rebut de l'aigua siguin costos que considerem que caldria revisar?”, es demanen.

Un estudi confirma les irregularitats de l'empresa

A més, recorden els organitzadors que un informe de l'Oficina Antifrau i, després, una sentència del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya al març del 2016 ja alertaven “d'irregularitats en la constitució de l’empresa mixta”. Cinc anys després, des de la plataforma celebren que l’administració hagi presentat una auditoria que verifica que les sospites eren certes. L’estudi presentat avala que la valoració real dels actius aportats per Agbar a l’empresa mixta corresponen a una quarta part de la que era realment. Ara, recorden, caldrà auditar els actius aportats per la part pública, que van ser xifrats en 50 milions d'euros.

De fet, des de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) assenyalen que Agbar “està utilitzant tots els recursos possibles, com pressió als partits polítics, obscenes campanyes publicitàries, pressions judicials, enter altres, per evitar que les coses canviïn” i asseguren que han patit “intents de censura” de la seva revista.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article