La Federació Catalana de l'Autisme demana recursos per millorar la detecció precoç

L'entitat recorda que el diagnòstic de l'autisme a Catalunya pot trigar fins a tres i quatre anys, tot i que es possible fer-ho als 18 mesos


La quinzena d'associacions de famílies de persones amb Trastorns de l'Espectre Autista (TEA) agrupades en la Federació Catalana d'Autisme han reclamat, en motiu del Dia Mundial de l’Autisme -2 d’abril-, més recursos a l'administració per poder accelerar els diagnòstics poder, així, donar una atenció primerenca als infants.

Des de la Federació s'alerta que el diagnòstic es podria fer al voltant dels 18 mesos, però a Catalunya pot trigar fins a tres i quatre anys, un retard que comporta angoixa a les famílies, que “no saben què li passa al seu fill”, i la pèrdua d'un temps “molt valuós” per al desenvolupament dels infants. Aquest retard, segons la presidenta de la Federació Catalana de l'Autisme, Rosa Serrano, fa que també es retardi la concessió d’ajuts a les famílies i que, d’aquesta manera, hagin d’assumir durant “massa temps” el sobrecost econòmic de les teràpies o tractaments dels fills i l’accés a recursos que depenguin del sistema públic.

Serrano posa d'exemple la figura del vetllador a les escoles, que s'assigna en funció precisament d'un dictamen de l'Equip d'assessorament i orientació psicopedagògica (EAP). Aquesta figura també afavoreix la inclusió dels infants amb TEA a les escoles ordinàries. La presidenta de la Federació ha insistit que els companys d'aquests infants seran “els futurs advocats, metges o polítics que els atendran al cap dels anys” i per tant “és cabdal que els entenguin com més aviat millor, i que sàpiguen com actuar amb persones amb TEA”.

A més, la Federació demana agilitzar els tràmits dels ajuts, especialment els derivats de la Llei d’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència, que “poden durar fins a tres o quatre anys” i, en canvi, “són clau”.

“Trenquem junts les barreres per l'autisme. Fem una societat accessible”

Com cada any, la Federació Catalana de l'Autisme se suma a la campanya que per commemorar el Dia Mundial de Conscienciació sobre l'autisme a nivell europeu vol demanar “trencar” les barreres del trastorn que enguany porta el lema “Trenquem junts les barreres per l'autisme. Fem una societat accessible” i anima a la ciutadania a penjar una fotografia a les xarxes socials estripant un paper, que simbolitza el trencament de barreres. A més a més, fins a 70 edificis i monuments catalans s'il·luminaran de blau, d'entre els quals destaquen la façana de l'Ajuntament de Barcelona, la casa Batlló, la Sagrada Família, el liceu, o la nòria del Tibidabo.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article