Girona empadrona 570 persones sense llar al centre La Sopa perquè accedeixin a ajuts socials

El perfil és el d'un home solter d'entre 30 a 50 anys a qui l'empadronament li permet tenir una direcció per fer tràmits o buscar feina


L'Ajuntament de Girona té empadronades 570 persones sense sostre al centre d'acollida La Sopa perquè, d'aquesta manera, puguin rebre ajuda social. El perfil majoritari és el d'un home solter d'entre 30 a 50 anys, tant nascut a Catalunya com d'origen estranger. Estar empadronats a La Sopa els permet poder donar una adreça a l'hora de buscar feina o bé tramitar papers, per exemple, l'alta a la Seguretat Social o la targeta sanitària.

La regidora de Serveis Socials de Girona, Eva Palau, ha explicat a Catalunya Ràdio que a tots aquests indigents "se'ls fa un seguiment", tant si pernocten a La Sopa com si dormen al carrer, i que, a través dels educadors, se'ls intenta ajudar "a inserir-se dins la societat". Quan aquestes persones troben un domicili o se'ls adjudica un pis social, se'ls dona de baixa de l'empadronament.

També es fa en aquells casos en què les persones sense llar, sense comunicar-ho abans, no tornen més a La Sopa durant temps. El centre d'acollida La Sopa de Girona té empadronades ara mateix 570 persones. Tots són sense llar a qui l'Ajuntament ha empadronat perquè puguin rebre el suport i les ajudes que ofereix el consistori.

"Han de ser gent que s'adreci a nosaltres demanant-nos algun tipus de servei que puguem oferir, com ara el de dutxa, el d'alimentació o fins i tot el d'anar-hi a dormir; en aquests casos, allò que fem és empadronar-los amb domicili a La Sopa i comencem a posar en marxa el recurs més adient", concreta Eva Palau.

Que a tots ells els consti un domicili els permet poder donar una adreça quan han de tramitar papers o buscar feina. A més, també servirà per poder donar-los d'alta a la Seguretat Social o obtenir la targeta sanitària. Segons explica la regidora a Catalunya Ràdio, el perfil majoritari sol ser el d'un home solter –tot i que també hi ha dones- d'entre 30 i 50 anys. N'hi ha tant de nascuts a Catalunya com de nouvinguts, que s'han vist forçats a emigrar dels seus països d'origen i que, un cop aquí, malviuen en la indigència.

Seguiment de l'estat físic i psicològic

Algunes d'aquestes persones sense llar dormen i mengen cada dia a La Sopa, però d'altres viuen al carrer i també n'hi ha que volten d'una casa a l'altra, sense tenir un domicili fix. A tots ells, se'ls fa un seguiment tant des del punt de vista físic –per saber si es troben bé de salut- com psicològic. "A través de serveis socials, els educadors els ofereixen ajuda per inserir-se dins la nostra societat", precisa Eva Palau.

Quan aquests ciutadans troben un domicili o se'ls adjudica un pis social, se'ls dona de baixa de l'empadronament. També es fa en aquells casos en què les persones sense sostre, simplement i sense comunicar-ho abans, no tornen més a La Sopa durant temps. El cens d'empadronaments a La Sopa s'actualitza constantment. Tot i que, com precisen des de l'Ajuntament de Girona, en els anys que fa que aquest sistema està en marxa, les xifres no han variat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article