El 96% dels estudiants aproven la selectivitat amb una nota mitjana del 6,6

El sistema de ponderacions per pujar nota es modificarà a partir del 2020 en funció dels graus


El 96% dels estudiants que aquest mes de juny s'han presentat a les PAU han aprovat les proves, dos punts per sobre dels resultats de l'any passat. Són 27.803 estudiants que han tret de mitjana una nota de 6,622 que, sumada a la mitjana de batxillerat, de 7,37, ha deixat amb un 7,088 la nota d'accés a la universitat.

En comparació a l'any passat aquestes notes mitjanes s'han mantingut pràcticament sense canvis respecte l'any passat, quan a les PAU es va registrar una mitjana de 6,64 i d'accés a la universitat un 7, amb una mitjana d'expedient de 7,38. La matèria comuna amb una nota més alta és l'alemany, amb un 8,55, seguida de l'italià, amb un 7,91, i l'anglès, amb un 7,41. La nota més baixa és la llengua castellana i literatura i la història, amb un 6,46.

Entre les notes de les matèries de modalitat, només física i dibuix artístic superen el 7. Economia de l'empresa, dibuix tècnic, geografia, matemàtiques aplicades a les ciències socials i tecnologia industrial no arriben a un 6 de mitjana.

Entre els alumnes que han fet les PAU provinents de batxillerat, un total de 27.125 (97,55%) són aptes per accedir el curs que ve a la universitat. La nota mitjana de PAU (fase general) d’aquests estudiants és de 6,644. La nota mitjana de l’expedient de batxillerat ha estat de 7,42, i la nota mitjana d'accés a la universitat, que es calcula en base al 60% corresponent a l’expedient de batxillerat i el 40% restant a la nota de la fase general de les PAU, ha estat de 7,111. Més de 500 estudiants rebran les distincions de les PAU per aconseguir una nota igual o superior a 9.

Dels 4.616 estudiants que només s’han examinat de la fase específica, 1.752 procedeixen de batxillerat i 1.747 de cicles formatius de grau superior (CFGS). El percentatge d’aquests alumnes de la fase específica aprovats ha estat del 84,92% en el cas d’alumnes de batxillerat i del 68,43% en el cas d’alumnes de cicles formatius de grau superior (CFGS).

Per demarcacions, Lleida és la que té una mitjana d'expedient més alta, amb un 7.5) i també la nota d'accés més alta, amb un 7,182, seguida de Barcelona (7,087), Girona (7,076) i Tarragona (70052). En canvi, Girona és la demarcació amb una mitjana més alta de les PAU.

PAP per a graus d'Educació

El 59.1% dels estudiants que es van presentar a la prova d'aptitud personal (PAP) per accedir als graus d'Educació, que s'han realitzat per segona vegada, han resultat aptes. Dels 3.405 matriculats només han passat els dos exàmens 1.914, un xifra lleugerament per sota de la del 2017, que va ser de 1.931.

Canvis a les PAU per al 2020

La Secretaria d'Universitats i Recerca ha informat també que el sistema de ponderacions per calcular la nota d'admissió als graus universitaris canviarà a partir del 2020. La principal novetat és que les matèries de modalitat que serveixen als estudiants per pujar nota en l'admissió deixen d'estar adscrites a les cinc branques de coneixement i per tant, es dota de més flexibilitat a les universitats per determinar quines assignatures tenen més pes per accedir a una determinada titulació. Les universitats han acordat un nou quadre de ponderacions on, com a mínim, hi ha per a cada grau, tres matèries de modalitat que ponderen al màxim coeficient possible.

Amb aquest sistema, per exemple, es donarà més pes a Història de la Filosofia que, en desaparèixer els darrer any de la fase general, ponderarà a tres graus de ciències de la salut, fisioteràpia i infermeria, amb un 0,2 i a psicologia amb un 0,1.

També ponderarà amb un 0,2 en dues dobles titulacions d'enginyeria, una de matemàtiques i una altra de nutrició, així com en més titulacions d'Arts i Humanitats i Ciències Socials. Així, passarà de ponderar per entrar a 162 graus, a 252 titulacions. El sistema de ponderacions serà igual en tots els títols de grau d'idèntica denominació per garantir l'equitat del sistema d'accés a la universitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article