El Govern destinarà 30 milions d'euros a comprar entre 150 i 200 pisos d'execucions hipotecàries

Un cop esgotat el pressupost, la Generalitat pot fer efectiu el dret de tanteig per adquirir més habitatges


El Govern destinarà 30 milions d'euros per comprar entre 150 i 200 pisos procedents d'execucions hipotecàries, tal com ha explicat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, en roda de premsa posterior al Consell Executiu. L'any passat s'hi van destinar 13 milions d'euros.

Per fer possible la inversió d'enguany, el Consell Executiu ha autoritzat que l'Institut Català del Sòl (Incasòl) financi amb 30 milions d'euros l'Agència de l'Habitatge de Catalunya perquè adquireixi els pisos procedents d'execucions hipotecàries. L'Agència retornarà els 30 milions a l’Incasòl, sense interessos, amb l’import dels lloguers que recapti dels habitatges comprats i llogats, en un màxim de 40 anys.

El Decret llei 1/2015, de 24 de març de mesures extraordinàries i urgents per a la mobilització dels habitatges provinents de processos d'execució hipotecària, estableix que la Generalitat de Catalunya pot exercir el dret de tanteig i retracte a favor d'aquests habitatges.

Així, l'acord d'aquest dimarts permetrà a l'Agència que, un cop esgotades les seves disponibilitats pressupostàries, pugui continuar fent efectiu el seu dret de tanteig per adquirir més habitatges que passaran a formar part del seu parc propi i es destinaran a la promoció de lloguer assequible. Els habitatges es destinaran a les urgències que atenen les Meses d'Emergències.

Aquesta és una més de les actuacions que el Govern de la Generalitat emprèn per fer efectives les eines que desplega el decret llei 1/2015 per pal·liar les conseqüències de la crisi econòmica iniciada el 2007. Una de les conseqüències d'aquesta crisi són els processos d'execució hipotecària iniciats per les entitats financeres i la SAREB en habitatges sovint concentrats en barris amb dificultats de cohesió social.

El Govern defensa que el dret de tanteig i retracte a favor de les administracions està permetent mobilitzar aquests habitatges per destinar-los a famílies en situació d'especial vulnerabilitat, evitant la seva venda a fons d'inversió internacional que podrien portar a una nova dinàmica especulativa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article