L'accés a l'habitatge desbanca el turisme i es converteix per primer cop en el principal problema a Barcelona

La preocupació per la inseguretat disminueix respecte a anys anteriors, segons l'Enquesta de Serveis Municipals


L'accés a l'habitatge ha desbancat el turisme i s'ha convertit per primera vegada en el principal problema a Barcelona, segons l'Enquesta de Serveis Municipals del 2018. La preocupació per l'accés a l'habitatge continua la tendència a l'alça que va iniciar l'any 2014 i ha incrementat sis punts respecte a l'any passat, mentre que la percepció del turisme com el problema més greu de la ciutat disminueix sis punts respecte al 2017.

Per darrere del trànsit i dels aspectes polítics, la inseguretat és el cinquè aspecte que més preocupa a Barcelona. Malgrat que se situa com el principal problema a Ciutat Vella, la preocupació per la inseguretat a la ciutat disminueix respecte a anys anteriors. Segons l'estudi, el 81,7% dels enquestats aprova la gestió del govern municipal als barris.

L'Ajuntament de Barcelona obté una puntuació de 6,5 sobre 10, la més alta des del 1985, quan es va començar a fer l'Enquesta de Serveis Municipals. Tanmateix, el 38% dels enquestats considera que la ciutat ha empitjorat, mentre que el 35% creu ha millorat respecte a l'any anterior. Els veïns, però, tenen bones perspectives de futur per a la ciutat: el 63,4% dels preguntats pensa que Barcelona millorarà en els pròxims anys i només el 20% creu que empitjorarà.

La satisfacció de viure a la ciutat es manté

La satisfacció de viure a Barcelona es manté igual que l'any passat, amb una qualificació de 7.8 sobre 10. El 48,6% dels enquestats creuen que la gestió dels diners per part de l'Ajuntament és bona o molt bona i només el 22,8% consideren que és dolenta o molt dolenta.

La satisfacció de viure als barris obté una nota de 8,1. Els que estan més satisfets són els veïns de Les Corts i Horta-Guinardó, mentre que els que ho estan menys són els de Ciutat Vella i Nou Barris. Els aspectes que els ciutadans valoren més dels barris són la tranquil·litat, la cordialitat i les zones verdes. Els problemes percebuts com a més greus als barris són la inseguretat, la neteja i els sorolls.

El director de l'Oficina Municipal de Dades de l'Ajuntament de Barcelona, Màrius Boada, ha explicat que la percepció de l'economia familiar ha millorat respecte a anys anterior Malgrat que ha apuntat que encara no està a nivells del 2008, ha dit que està “a punt d’arribar-hi”.

En relació amb el problema personal més greu dels barcelonins, Boada ha indicat que és l'atur i les condicions de treball. Malgrat que ha disminuït en gairebé tres punts respecte a l'any anterior, continua ocupant la primera posició per davant de l'encaix de Catalunya a Espanya i l'accés a l'habitatge, que se situen en segon i tercer lloc respectivament.

Els bombers i les biblioteques, el serveis millor valorats

Pel que fa a la satisfacció amb els serveis de la ciutat, els Bombers, les biblioteques públiques, els centres cívics i el metro són els millor valorats pels ciutadans. A més, el 80,1% dels preguntats considera que la ciutat està molt o bastant ben dotada de transport públic i només el 13,4% creu que n'està poc o gens dotada.

Pisarello reitera la “necessitat” de tenir pressupostos

Durant la presentació dels resultats, el primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha remarcat que l'enquesta té un “cert sentit de balanç de mandat”. Ha celebrat l’“elevat grau de satisfacció de la ciutadania” pel que fa al fet de viure a Barcelona i l’“alt nivell de confiança” en els serveis municipals en un “any molt dur” per la situació política.

En aquest sentit, Pisarello ha reiterat la “necessitat” d’aprovar uns pressupostos a Barcelona, a la Generalitat i a l'Estat per tenir “recursos” perquè els serveis “funcionin”. “Cada cop hi ha més veus que ho reconeixen”, ha dit.

A més, el primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament ha dit que el fet que l'accés a l'habitatge sigui el principal problema dels barcelonins mostra que polítiques com la reserva del 30% de la nova construcció o rehabilitacions a habitatge protegit van en la “direcció correcta”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article