Clam unitari arreu del territori contra la violència masclista

Cada primer dilluns de mes la plataforma lleidatana LIKA farà una marxa de dones nocturna per reivindicar que la protesta no sigui només el 25 de novembre


Clam unitari contra de la violència masclista. Unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, s'han manifestat a la capital catalana aquest diumenge amb motiu del Dia Internacional contra la violència masclista en una protesta organitzada per Novembre Feminista amb els lemes ‘Juntes soscavem l’ordre patriarcal!’ i ‘Hem decidit no callar!’. A Lleida, la marea lila ha reunit prop de 200 persones que s’han manifestat per diversos carrers de la ciutat.

En la protesta de Barcelona hi han participat representats institucionals com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president del Parlament, Roger Torrent, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la portaveu del Govern, Elsa Artadi.

Laia Serra, membre del Novembre Feminista, ha dit que casos com els de la Manada demostren que la justícia no té en compte els drets de la majoria de la població. Serra també ha destacat que els poders públics i les administracions estan començant a ser “receptius” cap a les reivindicacions de les dones. Segons l'advocada, la societat està començant a prendre més consciència de les violències masclistes, en especial la sexual. Així mateix, la membre del moviment Novembre Feminista ha celebrat que es vagi deixant enrere la concepció que la violència és fruit de conductes individuals.

D'altra banda, Maria Rodríguez, veïna de Barcelona, ha explicat que ha decidit assistir a la mobilització perquè les institucions no estan “fent res” per reivindicar la lluita contra la violència masclista. “Si fossin assassinades per ETA o el jihadisme tothom estaria movent-se. Però com que som dones, és el que té”, ha lamentat. D’altra banda, Marta García, original de les illes Canàries, ha fet una crida per seguir lluitant contra les agressions masclistes i no fer “cap pas enrere”.

Finalment, Rubén, veí de Cerdanyola, ha explicat que ha anat a la manifestació d'aquest diumenge perquè tothom té el dret a sentir-se “estimat” per la seva parella i a no tenir-li “por”. Després de reclamar lleis “més contundents” per perseguir situacions de violència masclista, ha conclòs que quanta més gent es mobilitzi, més consciència prendrà la societat d'aquest problema.

La manifestació ha estat convocada per Novembre Feminista, un espai de confluència de dones i col·lectius diversos que des d’àmbits com el jurídic, l’educatiu, la cooperació, l’atenció directa i l’activisme feminista treballen per l’eradicació de les violències masclistes. La protesta ha arrencat des de plaça Universitat fins a Arc del Triomf, on s'ha llegit el manifest.

Les protestes dels col·lectius lleidatans van més enllà del 25-N

La marea lila de Lleida ha reunit prop de 200 persones que han fet un clam per diversos carrers de la ciutat en contra de la violència masclista. Des de la plataforma Lika Marea Lila, una de les seves membres, la Maria, ha explicat que, a partir d’ara, cada primer diumenge de mes faran “una marxa nocturna per la ciutat” per tal de reivindicar els seus drets més enllà del 25 de Novembre.

La marxa a Lleida ha començat a la plaça dels Fanalets de Sant Jaume, on hi ha el monument en record de les dones assassinades i ha acabat a la Plaça de la Catedral, on s'ha llegit el manifest i també un relat de l'escriptora catalana Bel Olid.

Des de la plataforma LIKA membre de la Marea Lila, una de les seves portaveus ha explicat que en aquesta marxa que faran tots els primers dilluns de mes portaran una samarreta reivindicativa que simbolitza “que de moment no hi ha un final” d’aquest greu problema. La portaveu també ha dit que és important “portar la reivindicació més enllà del dia d’avui” perquè detalla “en aquest moment, poden estar matant a una dona”.

Un dels col·lectius que ha participat també en aquesta manifestació ha estat Dones Lleida. Des de l'entitat han penjat cartells amb els noms de les dones mortes en el que portem d'any a l'entorn de la façana de la catedral de Lleida. Una de les seves membres, la Montse, ha explicat que l'acció serveix per dir “prou, no en volem més de dones mortes”.

La marxa s'ha iniciat deu minuts més tard de les sis de la tarda i ha recorregut els carrers Cavallers fins Avinguda Blondel, carrer Vila de Foix i ha acabat a la Plaça de la Catedral sense cap incident.

Un cop allà, dues joves han llegit el manifest davant d'un públic que no ha parat de cridar “els carrers seran feministes” o “visca, visca, visca la lluita feminista” i també s'ha pogut escoltar el relat ‘LaLaLà’ , de l’escriptora Bel Olid.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article