Una llevadora crea un coixí per a embarassades que corregeix la posició del fetus en el part

En el moment del part, és necessari que el bebè estigui cap a baix però en el 40% de les dones està cap amunt


Una llevadora de Vall d’Hebron, Vanessa Bueno, ha dissenyat un coixí postural per a embarassades que corregeix la malposició del cap fetal en el part i que, a més, facilita el descans de les dones durant el tercer trimestre de l’embaràs. En el moment del part, és necessari que el fetus estigui mirant cap a baix. Però, en aproximadament el 40 % de les dones, els fetus està mirant cap amunt. Si no es corregeix aquesta posició incorrecta és necessari realitzar una cesària o utilitzar fòrceps.

Com explica Vanessa Bueno, “aquest coixí postural està dissenyat de tal forma que les dones, tombades de costat, se’l col·loquen entre les cames per obrir el diàmetre de la pelvis i provocar la rotació interna del genoll de la cama superior. D’aquesta manera, el coixí ajuda a girar el cap del fetus cap a baix ja que troba més espai a la pelvis i el part pot ser vaginal”.

L’origen d’aquesta idea es troba en un assaig clínic que va realitzar Vanessa Bueno sobre com facilitar la rotació del fetus durant el part quan es produeix una malposició. La postura idònia per aconseguir-ho és la postura de Sims modificada, amb la dona de decúbit lateral (tombada de costat) i la cama superior paral·lela a la inferior i el genoll girat cap a l’interior.

“Per avaluar els efectes d’aquesta postura en el part —explica Vanessa Bueno—, vàrem fer un estudi fent servir els camals de la llitera per a elevar la cama amb la dona de costat. Els resultats van mostrar que hi havia més parts vaginals, les cesàries es reduïen en un 16 %, i es reduïa la morbiditat materna i fetal, així com l’estada hospitalària i les visites posteriors a Urgències, perquè es produeixen menys complicacions”. Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista Birth.

Les dones se sentien satisfetes amb el treball de part fet en aquesta postura. Però, si cal allargar-la, fer servir un camal redueix la comoditat. “Per això, vaig dissenyar un coixí postural que aconseguís la mateixa postura —afegeix Vanessa Bueno—, ja que no existeix cap coixí d’aquest tipus per a aquesta finalitat.

D’aquesta manera, el pot fer servir qualsevol dona independentment de la llitera que tingui l’hospital, i ens assegurem que la postura, l’angle d’obertura de la pelvis i la rotació del genoll de la cama superior són sempre les adequades i la dona està còmoda”.

Per tant, la utilització d’aquest coixí durant les hores de dilatació facilita l’adequada orientació del fetus i pot reduir el risc de cesària. “Igualment, és molt útil si l’orientació del fetus és la correcta, perquè, com que provoca l’obertura de la pelvis, aquest té més espai per a sortir”, afegeix Vanessa Bueno.

Millor descans durant el tercer trimestre en les dones embarassades

A banda de la seva aplicació per facilitar el part vaginal, aquest coixí també ajuda a qualsevol dona embarassada a millorar el seu descans durant el tercer trimestre de gestació. “La postura de descans que es recomana a les embarassades, per millorar l’oxigenació del fetus i reduir les baixades de tensió maternes, és el decúbit lateral. Per tant, aquest coixí és idoni per aconseguir i mantenir durant moltes hores aquesta postura, ja que evita molèsties i dolors lumbars”, assenyala Vanessa Bueno.

 

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article