Govern i universitats acorden facilitar el canvi d'estudis a víctimes de violència masclista

Artadi i Chacón lamenten que no “s'aïllin” opcions polítiques amb discursos “aberrants” que donen suport a comportaments masclistes


La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, i la d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, han signat aquest dijous un conveni de col·laboració amb tots els rectors de les universitats catalanes per facilitar el canvi d'estudis de grau a les estudiants víctimes de violència masclista.

Les conselleres han destacat el moment en el que arriba l'anunci del conveni, una setmana en la que viuen "atònits" que no s'actuï amb determinació per aïllar "noves amenaces" amb discursos "aberrants i negacionistes" de la violència masclista, ha dit Artadi.

La nova mesura, impulsada per la secretaria d'Universitats i Recerca i l'Institut Català de les Dones, agilitzarà el canvi d'expedient de les estudiants, així com dels seus fills, a una altra universitat, per tal que no hagin de perdre un curs sencer i pagar la matrícula de nou.

En l'acte celebrat al Palau de la Generalitat hi han assistit gairebé tots els rectors de les 12 universitats catalanes, que han signat juntament amb les conselleres un acord que Artadi ha recordat que no es tracta d'una mesura per "eradicar" la violència masclista, sinó que va destinat a les víctimes. “El conveni és una passa endavant en la cura i la recuperació de les dones que són supervivents de la violència masclista. Que la recuperació de les dones, que podem ser qualsevol de nosaltres, sigui més sensible i efectiva”, ha explicat Artadi. La consellera ha sentenciat que és una constatació “que hem fracassat, perquè ja hi ha víctimes”.

Tot i així, ha destacat la sensibilització creixent de la societat sobretot a partir del 8 de març de l'any passat, les reaccions a les sentències de 'La Manada' o moviments com el 'Me too' o 'Cuéntalo'. “Són iniciatives que a les dones ens ha colpit de manera molt personal al llegir històries que ens hi sentim reflectides”, ha dit Artadi.

Procediment pel canvi de centre

El procediment excepcional de canvi d'estudis universitaris, que serà totalment gratuït, s'iniciarà quan la víctima de violència masclista, o bé els seus fills o filles, sol·licitin el trasllat d'expedient a la universitat on ha iniciat els estudis de grau. Per fer-ho haurà d'acreditar una sentència de qualsevol ordre jurisdiccional on declari haver patit violència masclista, o bé una ordre de protecció vigent o l'informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social. No obstant, també serviran com a proves qualsevol mesura cautelar judicial de protecció, seguretat o d'assegurament vigent, així com qualsevol informe mèdic o psicològic d'un professional que hagi atès a la víctima.

“Permet un canvi d’estudis molt més àgil, que impedeixi que s’hagi de perdre un any, i que la dona que ja ha sigut víctima no ho torni a ser”, ha assegurat Artadi d'aquelles dones que es veuen obligades a canviar de residència.

La iniciativa s'emmarca dins els 17 objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides per superar les desigualtats socials, en aquest cas sobre una violència que la consellera Chacón ha definit “d’extrema gravetat”. “No s’ha de defallir en la seva lluita”, ha reblat. La titular d'Empresa i Coneixement ha detallat que s'assignarà una persona responsable del seguiment de les situacions que es derivin del compliment d'aquest conveni.

Durant el curs 2016-2017 van demanar l'exempció dels preus públics ja existent 282 persones víctimes de violència masclista. Això representa el 0.11% del total d'estudiants matriculats a Catalunya. La presidenta de la Comissió Dona i Ciència, Anna Berga, ha recordat, en contra del que es considera normalment, que l'etapa dels 16 als 29 anys és una de les més afectades per la violència masclista, i ha apuntat que es tracta d'una realitat "sovint silenciada".

Context “d’amenaces”

Les dues conselleres han coincidit en fer esment al pacte de govern a Andalusia, amb la participació de Vox. “És inacceptable l’existència d’ideologies que donen suport als comportaments masclistes. Aquests dies en tenim una mostra. Aquest conveni és un precedent per avançar en la direcció correcta”, ha assegurat Chacón. Artadi ha lamentat que no s’“aïllin” aquestes expressions mentre Europa s’ha decidit “no negociar per una cadira amb la gent que està dient ‘Me pega lo normal’“.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article