Les tres grans federacions de l’acció social s’alien per garantir l’estratègia del Govern per als joves migrants

Afers Socials presenta aquest divendres un nou marc de protecció i FEDAIA, ECAS i FEPA esperen que aposti per “la prevenció, la planificació i un bon pressupost”


La tres grans federacions de l’acció social a Catalunya, FEDAIA, ECAS i FEPA, s’alien per “vetllar” pel bon funcionament de la nova estratègia que el Govern presentarà aquest divendres i que pretén millorar la protecció dels joves migrants sense referents familiars. Les entitats esperen que Afers Socials presenti un nou marc de protecció que aposti per “la prevenció, la planificació i un major pressupost” i avancen que ”subscriuen la major part del discurs” que el govern està construint en les taules de treball que s’han celebrat aquests darrers mesos per concretar una estratègia conjunta.

En què es concretarà aquesta aliança de federacions? D’entrada, tal com ha explicat el portaveu de FEPA, Ferran Rodríguez, es tracta de garantir que el Govern porti a bon port la bateria de propostes i mesures concretes que presentarà aquest divendres, que “assumeixi les seves responsabilitats”. 

Segons les entitats, la conselleria d’Afers Socials ha aconseguit millorar els protocols que s’han creat arran de l’arribada a Catalunya de milers de joves estrangers, una xifra que creix any rere any. També segons la portaveu d’ECAS, Loli Rodríguez, esperen que tots els departaments de Govern s’adonin que aquesta arribada “ja no és una emergència, sinó una realitat que cal entendre i abordar com un servei més”.

És per això que les tres federacions estan d’acord que cal pressupostar aquesta despesa amb una partida específica, i no finançar els centres d’atenció, que s’han anat creant a mida que arribaven els joves, a través del fons d’emergència, com ha passat aquest darrer any. De moment, però, no han concretat amb quina partida de pressupost se sentirien satisfetes.

Aquesta partida, consideren, hauria d’anar acompanyada d’una programació concreta de programes educatius per a aquests joves, coordinada entre les diverses conselleries, però també amb el govern espanyol, que és qui té les competències en matèries de polítiques d’immigració, amb Europa i amb els municipis. També recorden les federacions que el sistema de protecció per a aquests joves migrants no pot enfocar-se només en l’acollida, sinó que ha de garantir habitatge, formació, treball o permisos d’estrangeria.

Analitzar amb dades els reptes de futur

La portaveu de FEDAIA, Pilar Núñez, més enllà de demanar al Govern que garanteixi el bon funcionament d’aquesta estratègia per als joves migrants sense referents familiars, ha asseverat que les tres federacions engegaran una recerca acadèmica, les dades de les quals presentaran en un informe conclusiu aquest primer semestre del 2019.

En aquest estudi es procurarà donar resposta a preguntes com si els serveis socials estan preparats per acollir els milers de joves estrangers que arriben cada any a Catalunya, si els pressupostos estan garantits i com han impactat en les entitats o si cal fer més formació per als professionals. També recopilarà dades i projectes d’arreu del territori que han estat d’èxit.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article