L’art mural com a eina perquè joves en risc d’exclusió social aprenguin un ofici

El projecte Youthpower Europe, que es va iniciar fa sis anys a Suècia, arriba a L’Hospitalet de Llobregat


L’art mural no només és art. També pot ser una via de formació per aprendre un ofici, com el de pintar edificis. Amb aquesta intenció neix fa sis anys el projecte europeu Youthpower Europe, finançat pel programa Erasmus+ i pensat sobretot per joves en risc d’exclusió social de diferents punts d’Europa. Es tracta d’un projecte que va començar a la ciutat sueca de Gothenburg i que ara arriba a l’Hospitalet de Llobregat com una prova pilot de dues setmanes sota el títol ‘Pintem L’Hospitalet’. La integració social i l’accés al món laboral en són els dos principals objectius.

“Participar d’aquest projecte era una oportunitat per veure com treballen diferents artistes reals, com és el procés creatiu i quines tècniques utilitzenˮ, explica el Luis Andrés, que té 21 anys i és un dels participants. Ell és estudiant de batxillerat artístic i quan acabi aquesta etapa té previst cursar Belles Arts. “La formació que obtingui aquí també m’ajudarà en el meu futur laboral”, assegura.

Andrés va arribar al projecte a través de la Fundació Contorno Urbano –que és qui fa de lligam entre artistes, escoles i alumnat– però no només hi participen joves d’aquesta entitat. També l’acompanyen una quinzena de joves més, quatre de Suècia que estan fent una estada a L’Hospitalet, altres que arriben de diferents entitats de la ciutat com la Fundació Marianao o la Fundació Servei Solidari i altres de l’Escola Superior d’Art i Disseny Serra i Abella, que és on creen aquest primer mural dirigit per l’artista Núria Toll.

La intenció, però, és que aquest projecte no acabi aquí, sinó que es creïn altres murals en diferents punts de L’Hospitalet. Un projecte de continuïtat i que els coordinadors preveuen allargar-lo fins al 2026, quan volen tenir 26 quilòmetres de parets pintades i una ruta que passi per totes aquestes obres d’art.

El director del projecte Youthpower, Erling Zandfeld, afirma que pintar parets en zones més aïllades de la ciutat, suburbis, pot contribuir fins i tot a millorar la imatge del barri. I posa l’exemple d’un barri de Suècia que, gràcies a aquest projecte, els joves van aconseguir transformar-lo en una zona transitada. Fins aleshores només s’hi reunien venedors i consumidors de droga. En aquest sentit, el projecte també busca vincular els joves a la ciutat, perquè sentin que en formen part i que li poden aportar personalitat.

En aquests sis anys de recorregut del programa, el director explica que el 90% dels 125 joves que hi ha participat ha aconseguit trobar feina gràcies a aquesta formació i, d’aquests, el 60% ha entrat a treballar en el sector de la pintura.

Un cop els estudiants de L’Hospitalet hagin acabat el mural de l’Escola Superior d’Art i Disseny Serra i Abella, en faran un altre a la Facultat de Belles Arts de Barcelona sota la supervisió d’una altra artista. Paral·lelament, els responsables del projecte començaran a buscar empreses que puguin estar interessades en aquest perfil de joves de tal manera que aquest projecte pugui ser un veritable pont cap al món laboral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article