Un problema social de salut que combatem al laboratori


El VIH (virus de la immunodeficiència humana) encara és un greu problema de salut pública. Segons les últimes dades, més de 30.000 persones a Catalunya tenen el VIH. És veritat que, en els últims anys, el nombre de casos de VIH per 100.000 habitants s'ha mantingut estable. Però hi ha una dada que és preocupant. L'any 2017, el nombre de nous diagnòstics de VIH notificats a Catalunya ha estat de 578, el que representa una taxa de 8,1 casos per 100.000 habitants. Però, a la Unió Europea, la taxa és de 5,8 casos per 100.000 habitants. A més, segons l'Organització Mundial de la Salut, el VIH/Sida és encara un dels problemes de salut més greus del món, sobretot, als països més pobres. Més de 36 milions de persones a tot el món tenen el VIH.

Els experts creiem que moltes persones han perdut la por al VIH. Ja no veuen aquest virus com una sentència de mort, com sí que passava fa 30 anys. Això es deu a l'elevada eficàcia dels tractaments antiretrovirals, que poden reduir la càrrega viral fins a un punt que el virus no és transmissible i pràcticament no causa efectes negatius en el portador.

Però cal no oblidar que ser portador del VIH no surt gratis. Cal prendre una medicació diària tota la vida que pot causar efectes secundaris. I el virus, malgrat la debilitat, pot tenir efectes perjudicials en l'organisme.

Per aquest motiu seguim combatent el virus en els laboratoris. I com els tractaments antiretrovirals són tan eficaços actualment, ara un dels grans enemics és el reservori del VIH. És cert que també cal avançar perquè tothom que té el VIH pugui accedir als tractaments antiretrovirals. I també és necessari que les persones que tenen conductes de risc (per exemple, sexuals) es facin les proves. Moltes persones que presenten el VIH no ho saben. Però combatre el reservori és fonamental. El reservori del VIH són les cèl·lules on el virus s'amaga i on el tractament antiretroviral no té cap efecte.

El reservori viral és el responsable que el virus mai es pugui eliminar del cos humà, ja que el virus es reactiva i surt dels amagatalls cel·lulars quan els pacients deixen el tractament. Per aquest motiu, eliminar el reservori és un dels principals reptes per curar el VIH. Cèl·lules del reservori del VIH hi ha a diferents parts de l'organisme. Per exemple, el virus fa servir com a reservori principalment cèl·lules limfòcits T CD4 + del sistema immunitari (reservori cel·lular), que també es poden trobar en determinats teixits del cos (reservori anatòmic), com els nòduls limfàtics. Si algun dia eliminem el virus del reservori, podríem dir que hem eliminat el VIH de l'organisme i que, per tant, hem curat el pacient.

Recentment, en el nostre Laboratori de VIH del VHIR hem guanyat una batalla. Hem aconseguit identificar per primera vegada una diana cel·lular que permet atacar el reservori del virus quan es reactiva amb fàrmacs, gràcies a un anticòs monoclonal ja comercialitzat per tractar diferents tumors. Aquest avenç és molt important, perquè, fins ara, se sabia com reactivar el virus, és a dir, com fer que sortís del seu amagatall. Però no sabíem com eliminar-lo. Ara, malgrat que aquest és només un primer pas, tenim un camí marcat. Hem fet servir un fàrmac ja aprovat per al tractament del càncer. I hem vist que, gràcies a aquest fàrmac, podem eliminar bona part del reservori reactivable, és a dir, bona part del virus que no pot ser eliminat pel tractament antiretroviral.

Ara, ens toca seguint lluitant en el camp de batalla del laboratori. Aquest estudi l'hem fet en cèl·lules. Quedaria obtenir els mateixos resultats en animals i després traslladar la recerca a éssers humans. Queda molt camí, però, si avancem en aquesta línia estarem més a prop de guanyar la guerra al VIH.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article