Els MENA que no van marxar mai


Fa setmanes que diferents mitjans es fan ressò de la història de Brahim (@BcnModelo) per l'oportunitat que li vol brindar l'agència de models Berta Models i pel seu fitxatge pel Ca Clota, un equip de futbol d'Esplugues de Llobregat, on Brahim pot entrenar, jugar i alimentar allò que li motiva.

Brahim és un jove berber, del Marroc. Va creuar l'estret, es va jugar la vida i va arribar a Espanya per llaurar-se un futur. A Brahim el vam fer fora. Dic “el vam”, perquè jo treballava en el centre de menors on va passar els seus últims mesos en arribar a Barcelona, abans de complir la majoria d'edat. “El van” fer fora, més aviat. Sense cap pretensió de netejar la consciència.

Succeeix que, en un sector en el qual se suposa que ha de prevaler la protecció de la infància, hi ha dos afectats directes: menors i treballadors. Un sector que està en lluita per un conveni i unes condicions de treball dignes. Indignes, perquè entre tot el cúmul d'incompetències diàries que emanen de la Generalitat i les seves empreses gestores, hi ha el fet de convertir la labor de l'equip de professionals en una tasca de superació diària; i hi ha, a més, aquestes intervencions, de merda, a les quals tard o d'hora et veus abocat, com la de fer fora a un noi d’un centre.

Els treballadors de centres de menors protestaven fa poc davant de la seu de la DGAIA per denunciar tot el cúmul d'irregularitats que pateix el col·lectiu de treballadors. Irregularitats i explotació que tenen dos culpables directes: Generalitat, juntament amb La Confederació, patronal del tercer sector, i els sindicats majoritaris CC OO. i UGT.

Generalitat i DGAIA continuen mercadejant interessos amb empreses afins a la seva gestió política i econòmica, com Eduvic, la cooperativa que va fer fora en Brahim. Ara, després de la nefasta gestió dels conflictes a Castelldefels, Masnou o Canet, torna per enèsima vegada als mitjans. Aquesta vegada pel trasllat anunciat el 9 de març del centre de Canet de Mar a Sant Pere de Vilamajor. Davant d’aquest fet, s'oposa un grup de veïns del poble. Com s'han invertit els 4,1 milions d'euros que va rebre Eduvic per gestionar els centres del Masnou i Canet?

Deixant de banda la motivació racista d’alguns veïns de Sant Pere de Vilamajor, la Generalitat continua atorgant via lliure a una empresa denunciada en repetides ocasions davant Inspecció de Treball i amb multitud de judicis perduts amb treballadors que l'han denunciat. En aquest últim trasllat, tornen a coaccionar als treballadors negant els seus drets per modificació substancial de les condicions de treball. Davant d’aquest fet, UGT, que ostenta el comitè d'empresa, calla i atorga.

“Nosaltres truquem a l'ajudant del conseller (Chakir El Homrani), que era d'UGT, i ens reunim amb ells a veure què passa”, ens deien els responsables d'Acció Social d'UGT, quan els treballadors d'Eduvic anàvem a preguntar-los què faria el seu sindicat, que s'amagava mentre els treballadors donàvem la cara. Sempre en petit comitè, sempre a porta tancada, sempre a esquenes dels treballadors. UGT era incapaç de controlar el comitè que tenia copat per elements de l'empresa que consentien i callaven totes i cadascuna de les irregularitats en els centres de menors.

Per fer front als sindicats que es venen els seus obrers, a la patronal i al govern, el sector social ha d'encarar i coordinar un conflicte difícil, però no impossible. Apostar per un sindicalisme que defensi els drets del sector, amb principis i compromís. Segurament faci falta tallar 50 vegades més els carrers, com ho feien dies enrere els treballadors davant la seu de la DGAIA. Sense perdre l'alè, ni deixar-se cap treballador pel camí. Encara que la Llei de Contractes de Serveis a les Persones no hagi arribat a bon port, les empreses gestores del sistema tornaran a picar a la porta de l'Aragonès de torn demanant suculents avantatges per als seus negocis. Per fer-los front, la lluita és l'únic camí per la reivindicació davant patronal, govern i sindicats dels nostres interessos.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article