Per una regularització urgent


“La meva targeta de sol·licitant d’asil ha caducat, i tenia cita per a la renovació del document el 27 d’abril. El meu cap em vol fer fora si no li puc demostrar que segueix en vigor. Com ho faig?”

“He perdut la feina a l’inici de la pandèmia, com que no tenia contracte no puc demanar l’atur. Se m’han acabat els estalvis i no tinc per menjar. On puc trobar ajuda?”

“M’han denegat l’asil fa uns mesos, porto aquí gairebé dos anys, he sobreviscut amb feines sense contracte, no puc pagar la meva habitació i em faran fora del pis. Qui em pot ajudar?”

Són uns pocs exemples de les consultes que persones que atenem, o que havíem atès en el passat, a la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, ens fan cada dia des de l’inici de la crisi de la Covid-19. Hi ha entre ells i elles persones que, per poder tirar endavant, tenien una feina a l’economia submergida, la majoria en serveis —serveis dels quals tots i totes gaudíem. Amb el confinament, han perdut aquesta feina sense possibilitat d’ERTO, ni de prestació d’atur, i amb poquíssimes possibilitats de trobar una nova feina.

Parlant de trobar una nova feina: les perspectives d’ocupació actualment no són molt bones, però el fet de tenir els documents amb dates caducades, encara que hagin estat prorrogats automàticament per l’estat d’alarma, no fa sinó fer-ho més difícil. Inclús persones amb protecció concedida s’han quedat indocumentades per les anul·lacions de cites administratives.

I les famílies amb nens i nenes que no tenen connexió a internet? De cop, el nostre món ha passat al digital en la seva gran majoria, però ens hem oblidat que la connexió continua essent un luxe per a tantes persones.

A la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat donem resposta a través dels serveis jurídics, socials i d’ocupació a les consultes que ens arriben cada dia. En algunes podem actuar, en d’altres tenim les mans lligades per la irregularitat administrativa de les persones. Sí que algunes iniciatives privades, com la de World Central Kitchen per a l’alimentació, o Labdoo per a les tecnologies escolars, ens donen suport per poder arribar a cobrir les necessitats d’algunes famílies que no tenien accés a cap altre recurs. Però mentre no siguin regularitzades, moltes persones no podran accedir als serveis socials generals, i s’empobriran de manera extrema.

La pandèmia ens ha canviat la vida a tots i totes, però de manera força desigual. Les persones migrants i refugiades han estat, un cop més, vulnerabilitzades per aquesta crisi, i pateixen per les seves necessitats més bàsiques: sostre i menjar. El missatge general del confinament —“Queda’t a casa”— és factible per qui té casa i sap amb certa seguretat que el mes que ve també la tindrà. Moltes persones aquesta seguretat ja no la tenen. A aquelles i aquells que han sostingut les nostres vides durant anys a través de feines dures i sense seguretat jurídica ni social, i que ara mateix no saben si demà podran menjar, com a mínim, i perquè el dret a l’alimentació és bàsic, els hi correspon una #RegularizaciónUrgente i completa.

La paradoxa és que, entre aquestes persones que no han pogut accedir fins ara a un permís de treball, hi ha qui té la formació, el potencial i/o l’experiència per alleujar aquesta crisi. Personal sanitari, professional de les cures, de la logística, de la neteja... tants professionals que no poden desenvolupar el seu potencial per no tenir permís de treball. Aquesta crisi ha permès lluir totes aquestes potencialitats; i l’acceleració dels procediments d’homologació de les persones amb diplomes sanitaris demostra que es poden agilitzar aquests tràmits que, abans de la crisi de la Covid-19, solien demorar-se fins a quatre anys i que són clau per l’accés al mercat del treball d’aquestes persones.

Perquè es tracta de justícia social i perquè no volem deixar ningú enrere durant aquesta crisi i la postcrisi, demanem, com molts altres col·lectius i entitats, una #RegularizaciónYa i una atenció als col·lectius que sortiran més empobrits de la crisi, i entre elles les persones migrants i refugiades hi seran.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article