Voluntaris de més de 65 anys en època de Covid-19


En aquest article vull posar en valor la valentia, solidaritat i responsabilitat social manifestada per un grup de joves que de forma espontània es van posar al davant de les tasques d'un banc d'aliments o servei de lliurament d'aliments de Càritas, quan es va declarar l'estat d'alarma.

També, valorar la importància del treball en xarxa, en aquest cas amb els serveis socials del nostre ajuntament, que ens van facilitar la col·laboració d'una associació de nois musulmans i del servei de Protecció Civil. A tots ells i elles, infinites gràcies.

Ens situem a mitjans del mes de març. La nostra institució atenia, en aquells moments, aportant els serveis bàsics d'alimentació de productes de llarga durada, a un centenar aproximat de famílies, la majoria d'elles nombroses.

Ens trobem que som un grup de voluntaris, la majoria de més de 70 anys i alguna patologia prèvia. Ens diuen que ens hem de confinar, que no ens podem moure de casa. Ens cau el món a sobre: hem de trobar una solució per fer arribar els productes que quinzenalment ens venen a recollir al local cedit per l'ajuntament, on guardem els aliments i es fa el repartiment.

Al cap de dos o tres dies ja teníem un grup de joves que, de forma espontània, amb valentia, empenta, esperit de servei i sense por pel que els hi pogués passar, es van oferir per fer la tasca, que des de fa molts anys, tirem endavant un grup de voluntaris jubilats. Es dona l'avinentesa que l'únic voluntari jove del nostre equip, pensem que no es pot exposar ja que viu amb el seu pare, ja jubilat.

Només amb contacte telefònic els nois i noies es posen en feina i canviem la dinàmica per tal que els beneficiaris no hagin de sortir de casa i rebin en una caixa, al seu domicili, els mateixos productes que recollien personalment uns dies abans.

Aquí hi entra Protecció Civil: un equip, que, amb un gran esperit de servei, dedicació i paciència porten els aliments a cada un dels domicilis que s'han assenyalat.

També vull destacar la feinada del coordinador de l'equip que, des de la distància, ha treballat cada dia perquè no falti material, perquè els nous voluntaris tinguin les acreditacions necessàries per poder sortir a realitzar un servei essencial, per organitzar les rutes del repartiment i per moltes altres tasques i dificultats que han anat sorgint en el dia a dia.

També, valorar com treballen en equip dos grups de joves que abans no es coneixien i que el que els uneix són les ganes d'ajudar als que més ho necessiten.

He volgut deixar constància de com, en moments difícils, els joves poden tenir iniciatives i realitzar actuacions que palesen que el nostre jovent practica uns valors i pren unes iniciatives que, si no haguéssim passat els moments més durs del confinament, potser no ens n'hauríem adonat.

Moltes gràcies també als voluntaris anònims que en altres entitats i programes han estat al peu del canó sense defallir. El món, amb ells, segur que serà cada dia millor.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article