Dia Internacional de la Gent Gran


Enguany celebrem un Dia Internacional de la Gent Gran estrany. La Covid-19 continua condicionant el nostre dia a dia i ens obliga a mantenir hàbits i rutines diferents. Ens obliga, sobretot, a replantejar prioritats i a prendre consciència de tot el que hem viscut per extreure’n lliçons. La mort de moltes persones grans durant la primavera a causa de la Covid-19 ens ha deixat una ferida profunda. En termes de salut, aquest impacte ―sobretot entre aquest col·lectiu, el més vulnerable― ens ha de servir per saber construir al nostre país un sistema de protecció social més resilient; un sistema que sigui capaç d’oferir serveis de més bona qualitat, adaptats al que requereixen les persones, més ràpids en la detecció de necessitats i hàbils en l’impuls de les respostes.

En definitiva, hem de treballar per tenir un país en què envellir no sigui sinònim de no ser tingut en compte. Per això, un aspecte clau és reforçar la participació política de la nostra gent gran en els temes que els preocupen. Això és el que hem volgut fer al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través del 8è Congrés Nacional de la Gent Gran de Catalunya, un espai de discussió i debat que fomenta l’intercanvi d’idees que ens ajuden a imaginar i dissenyar un país on la nostra gent gran pugui viure amb dignitat.

A més, l’experiència de la nostra gent gran és un tresor al qual no podem renunciar. Han viscut moments històrics transcendents, i la seva opinió ens ha de servir per capejar el temporal que provoquen crisis com la de la Covid-19. La seva veu ha de servir per lluitar contra la invisibilització d’aquest col·lectiu i per posar a l’agenda política qüestions que els preocupen, com ara la millora de les pensions, l’edatisme, els maltractaments o la mort digna. Es tracta d’unes qüestions que sorgeixen anualment en les discussions del Congrés i que des del Departament que coordino han estat cabdals en aquesta legislatura.

Al mateix temps, des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies sempre hem intentat treballar per ajudar a fer possible un sistema de serveis socials que ofereixi serveis i prestacions que arribin arreu del país, perquè la nostra gent gran pugui rebre prestacions de qualitat en àmbits tan diversos com l’autonomia personal, l’atenció domiciliària, la teleassistència... I ho hem fet, entre altres actuacions, amb la proposta del Pla d’atenció integrada social i sanitària (PAISS), amb l’objectiu de promoure l’autonomia personal i facilitar la permanència en l’entorn habitual i la inclusió social de les persones grans i amb necessitats complexes. Es tracta, entre d’altres, d’aplicar un pla pilot d’envelliment de quilòmetre zero que fomenti l’envelliment actiu al domicili i d’augmentar els recursos per reduir les llistes d’atenció a la dependència.

A partir d’ara, la nostra acció envers el col·lectiu de la gent gran és un dels objectius centrals de la nostra política pública. Treballem per fer-lo més visible al nostre país, per fomentar-ne la participació a fi d’escoltar les seves demanes i construir una societat basada en la solidaritat intergeneracional. Preparar el país perquè els ciutadans puguin envellir amb dignitat, on ells decideixin, amb la màxima atenció i amb serveis de qualitat és cosa de tots.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article