Dia Mundial de la Salut Mental: pateixo per les dones i la salut mental


Mentre la pandèmia s’allarga i esperem una tornada a la normalitat que no sabem si mai arribarà, pateixo per totes les persones que viuen situacions personals complicades, especialment per les dones. Dones que han estat mares aquests darrers mesos i que pateixen una angoixa afegida a la pròpia de les mares novelles, més vulnerables encara a les depressions postpart.

Pateixo per les dones que conviuen sota el jou de la violència domèstica, física, psíquica o d’abusos. Dones que tenen por, no veuen cap sortida i les dificultats econòmiques les acaben paralitzant, mentre veuen com els fills són testimonis d’aquestes d’agressions dia rere dia.

Pateixo per les adolescents que fan un mal ús de les xarxes socials, que poden ser assetjades i tenen un gran risc de patir trastorns alimentaris, angoixa o ansietat, amb intents d’autolesions o idees suïcides.

Pateixo per les nenes que viuen situacions de violència domèstica a les seves llars, agreujades per la crisi, que poden arribar a normalitzar el fet de viure entre crits i abusos. Nenes que necessiten ajuda immediata perquè aquestes vivències no les marquin per a tota la vida.

Pateixo per les dones especialment castigades per la crisi econòmica, moltes de les quals hauran de refer una carrera laboral enmig d’un moment complicadíssim, amb el factor de l’edat en contra, preocupades per no poder cobrir les necessitats bàsiques de la família, amb problemes autoestima i d’angoixa.

Pateixo per les dones grans soles, que sobreviuen amb pensions miserables, sovint amb malalties cròniques i habitatges no adaptats, i que tenen com a única companyia la soledat.

Pateixo per les dones que viuen en residències, aïllades a les seves habitacions, sense contacte social i soles, molt soles, amb una gran incomunicació social i cultural.

Pateixo per les dones amb problemes de salut mental que viuen a les presons, on la reclusió i l'aïllament social i familiar se sumen als sentiments de culpa i angoixa.

Pateixo per les dones que han perdut un ésser estimat sense poder-se acomiadar, amb l’agreujament del procés de dol que això suposa.

Pateixo per totes elles i per totes les persones que pateixen, siguin homes o dones, grans o petits, però sobretot per les que els problemes de salut mental els impedeixen tenir les eines necessàries per tirar endavant o les que han vist com la situació de pandèmia ha afectat el seu equilibri emocional i mental.

La meva vivència com a persona afectada d’un problema de salut mental, la meva tasca com a voluntària i activista per la lluita per un món amb més salut mental, la meva experiència com a presidenta de l’associació Salut Mental la Noguera, com a membre de la Coordinadora d’Entitats de Salut Mental i Addiccions de les Terres de Lleida i de la Federació Salut Mental Catalunya, com a membre d’Obertament (aliança catalana per la lluita contra l’estigma i la discriminació en salut mental) i de la Red Estatal de Mujeres de la Confederación de Salud Mental Espanya, m’ha fet tocar aquestes realitats de ben a prop. Estem envoltats de persones vulnerables, molt sovint invisibles per la societat, que en aquests moments de crisi necessiten un suport específic i urgent. Totes elles tenen un alt risc de patir més problemes de salut mental. L’acompanyament que podem fer cadascú de nosaltres de manera individual o col·lectiva es fan imprescindible.

Des de les associacions de salut mental volem col·laborar a fer que aquesta nova realitat sigui més digna i més humana. L’assistència i el suport han d’esdevenir la nostra raó de ser i, cadascú amb els seus mitjans, hem de contribuir a millorar la vida de les persones més vulnerables. Com deia a l’inici, entre elles, especialment, les dones. I hem de saber pressionar les administracions perquè també s’impliquin de forma immediata.

Tenim l’oportunitat de reconstruir una nova realitat, un nou paradigma on no volem que ningú quedi exclòs. Tots i totes, sense cap mena de distinció, tenim el risc de patir un problema de salut mental. Per això cal que ens cuidem. I una manera de fer-ho és implicant-nos en la tasca incansable que porten a terme les associacions per caminar cap a un món amb més salut mental.

Perquè, avui, que celebrem el Dia Mundial de la Salut Mental sota el lema internacional “Salut mental per a tothom: major inversió, major accés. Per a qualsevol persona en qualsevol lloc”, pateixo més que mai i ens cal fer evident, un cop més, la necessitat de treballar per una salut mental comunitària. Una salut mental per a tothom.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article