Sortir de la crisi amb dues rodes


La pandèmia sanitària que estem vivint està suposant un aprofundiment de les situacions de pobresa i exclusió laboral que ja existien, alhora que està abocant a situacions de vulnerabilitat nous col·lectius que fins aquest moment tenien feina, encara que sovint fos en condicions precàries i/o en economia submergida. I un cop més la crisi social i econòmica que està generant la pandèmia sanitària està tenint un impacte desproporcionat sobre les dones.

Sectors com el del turisme i el del comerç, els grans castigats per la Covid-19, han expulsat del mercat de treball un gran contingent de dones. El que, sens dubte, és una tragèdia per aquestes persones, ha de ser una oportunitat per reorientar-les i equipar-les amb coneixements i amb destreses que les enforteixin enfront de les adversitats.

El context actual ens obliga a aixecar propostes innovadores i alineades amb els objectius ODS i amb els valors que ens caracteritzen, amb especial èmfasi sobre la inclusió social, la sostenibilitat mediambiental i la igualtat de gènere.

En aquesta línia i en coherència amb la nostra trajectòria i amb els nostres valors, des de SURT hem arrencat el projecte Bicibles, emmarcat en una nova línia d'actuacions que pretenen la incorporació de dones en sectors masculinitzats i en ocupacions de qualitat, incidint així en la segregació horitzontal i, alhora, impulsant sortides també des de l'emprenedoria i l'Economia Social i Solidària, que articula models econòmics més equitatius i socialment sostenibles.
La bicicleta, tant la de tracció a pedal com l'elèctrica, ha experimentat un creixement extraordinari aquests darrers anys, esdevenint una alternativa sòlida al cotxe en els desplaçaments urbans, una aposta per la mobilitat sostenible.

La mobilitat sostenible és a l'agenda política de totes les ciutats i cada cop està més integrada en els hàbits de desplaçament de la ciutadania. Amb la previsió que el 2023 estiguin en funcionament 300 milions de bicicletes, amb una quota global de mercat del 60% —segons un estudi de la consultora Deloitte— les oportunitats laborals vinculades també experimentaran un gran creixement i nosaltres. Des de SURT, no les volem desaprofitar com a sortida professional de qualitat.

Bicibles està obert a dones en situació d'atur, interessades pel món de la bicicleta i amb motivació per professionalitzar-se en la seva reparació. A més de la formació tècnica, de la mà de Biciclot, les dones participants formaran part d'un procés d'exploració guiat per SURT, per adquirir un coneixement sòlid del sector de la reparació de bicicletes, així com de les diferents fórmules per engegar negocis de manera col·lectiva o individual i també de les empreses que generen ocupació. Elles seran en tot moment les protagonistes d'aquest procés d'aprenentatge i d'empoderament i desenvoluparan les competències necessàries per desenvolupar-se en un entorn de treball majoritàriament masculí.

Hem començat a treballar-hi tot i que el programa continua obert a noves incorporacions per a dones que vulguin pujar sobre dues rodes el seu futur professional.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article