Centres especials de treball: afrontar i reinventar


En aquest article volem compartir què ens ha ajudat (i què confiem que ens ajudi ara) de cara a superar crisis i moments complicats com a centre especial de treball (CET). I també necessitats i reptes que tenim al davant.

El nostre objectiu és generar i mantenir llocs de feina, en concret, per a persones amb discapacitat física i en situació d’exclusió social. Crear ocupació de qualitat, llocs de treball dignes. Promoure la feina com a important eina d’inclusió social. Creiem que el primer pas és tenir clar aquest objectiu, la teva raó de ser. També ser conscient del que ets, del que fas i de fins a on pots arribar.

La nostra finalitat, però, no és possible si no som viables. Si no fem compatible la nostra mirada social amb projectes del CET on surtin els números de cara a poder mantenir l'ocupació (i viceversa). Al principi, fa més de 20 anys, a Mansol Projectes fèiem feines més senzilles mentre que ara, per exemple, executem projectes industrials especialitzats que ens enfoquen cap a aquesta viabilitat. També hem anat diversificant i creant noves línies de treball.

Això, alhora, requereix formacions específiques a les persones treballadores i d’una inversió de temps en aquest procés. En aquest sentit volem mencionar també que hem promogut la formació competencial. Competències per ajudar a afrontar la feina, però que també són necessàries en molts altres aspectes de la vida diària. Durant aquests anys hem reforçat l’acompanyament social a les persones treballadores no només pel que fa a la feina, ja que també entren en joc la salut, les relacions familiars i socials, la situació econòmica...

Creiem que hem de ser fidels al nostre objectiu i assumir el risc de canviar coses per aconseguir-lo. Sovint canviar és un procés dur, però no et pots quedar amb la manera de fer d’anys anteriors. Implica informar-te, optimitzar processos, explorar, fer visites, mirar què s’està fent a l’entorn, buscar clients, buscar suports...

Estar en moviment i ser flexible és imprescindible per fer nous projectes i adaptar-te tant a possibles canvis de perfil de les persones treballadores com a les necessitats dels clients. Això ens ha possibilitat encarar les crisis i no enfonsar-nos en moments en què tant sí com no t’has de reorientar. Sí que hem intentat preguntar-nos sempre pel sentit dels nous projectes d’acord amb el que som i els nostres objectius.

Ens en vam sortir de la crisi del 2008, tot i que va ser complicat i dur psicològicament per a tothom. Va haver-hi un moment en què vam pensar que el CET desapareixeria... Vam reinventar-nos amb nous projectes, però els ajuts de l’Administració també van ser vitals. I continuaran sent-ho perquè els centres especials de treball tenim moltes dificultats a les quals s’hi sumen ara les conseqüències de la covid.
Una altra de les dificultats és l’augment del Salari Mínim Interprofessional amb el qual estem d’acord òbviament (de fet hem estat per sobre quan hem pogut) però que pot comprometre la viabilitat dels centres especials de treball si no va acompanyat d’altres mesures.

No podem deixar de mencionar que el salt a l’empresa ordinària de les persones treballadores, que és l'objectiu desitjable, és molt complicat. Creiem que per la nostra banda hem de fer més prospecció amb empreses per fer-la possible i també que cal més conscienciació i implicació de tothom. Però que hem de ser realistes amb relació a les dificultats d’inserció al mercat laboral ordinari.

Ara, ens centrem a afrontar la situació provocada per la Covid-19 i en mantenir l’ocupació. Ho fem continuant amb la professionalització de l’equip i mirant d’adaptar-nos el millor possible. Mantenint projectes que fèiem i buscant alternatives per a altres que han caigut. Juntament amb això creiem que cal continuar explicant la realitat dels centres especials de treball perquè es prenguin mesures adients i fer xarxa per donar visibilitat a la nostra funció social.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article