La pujada del preu de la llum: més desprotecció per a les famílies més vulnerables


Aviat farà dos mesos del primer rècord històric en el preu de la llum. Qui ens havia de dir que des d'aquell 20 de juliol, l'electricitat no pararia de batre màxims històrics. Dia rere dia, hem acumulat xifres d'escàndol que ens han sorprès, en més o menys mesura, però que hem anat compatibilitzant amb les nostres vides sense tenir present a les persones que viuen situacions d'exclusió.

Fa un parell de setmanes, quan vam reprendre l'activitat, moltes de nosaltres ens vam preguntar com ho devien estar fent les famílies del barri de la Salut Alta, a Badalona, per poder fer front a l'encariment de la llum. Recordàvem com en plena pandèmia dèiem que la situació social i econòmica era tan fràgil que no podíem deixar ningú enrere. I pensàvem en el poc convincent que aquestes paraules devien sonar en el moment de rebre la factura de la llum.

Durant aquests mesos hem anat normalitzant preus disparats de l'electricitat. Al juliol, amb la xifra pels núvols i en plena onada de calor, moltes llars no van poder mantenir les condicions adequades de refrigeració. A aquest ritme, afrontaran la baixada de temperatures amb molt poques esperances d'abaratir les seves factures i d'aconseguir millores d'habitabilitat.

El cap de setmana passat, un incendi a Olesa de Montserrat va provocar la mort d'una dona i 18 persones van resultar ferides de gravetat. Tot i que les causes de l'incendi encara s'estan investigant, l'alcalde del municipi ha apuntat als mitjans de comunicació que els veïns del bloc de pisos, situat al barri de Sant Bernat, pateixen pobresa energètica des de fa temps.

Fa un parell d'anys, arran de la demolició d'un edifici afectat per aluminosi i en perill d'ensorrament, diverses entitats de Badalona vam denunciar que la situació d'infrahabitatge a la ciutat s'havia agreujat. Moltes famílies del barri de la Salut Alta viuen en habitatges inadequats que es troben en condicions precàries. Aquesta zona concentra molts edificis antics que es troben lluny dels estàndards òptims d'accessibilitat. A més, molts veïns i veïnes no compten amb els recursos necessaris per rehabilitar els pisos on viuen i la manca de manteniment els fa viure en un risc constant. Amb l'arribada de la pandèmia aquestes situacions, lluny de millorar, han empitjorat.

Any rere any, les entitats que acompanyem a infants, adolescents i famílies que viuen situacions d'exclusió social observem els efectes de la problemàtica de l'habitatge i de la pobresa energètica. El barri de la Salut Alta a Badalona no és un cas aïllat. Aquestes situacions afecten la salut física i mental de les persones que les pateixen i impacten de ple en la infància. La seguretat dels infants es veu afectada, els plats calents a taula disminueixen, el seu desenvolupament educatiu es veu limitat... Amb la pujada disparada del preu de la llum les famílies més vulnerables es veuen encara més desprotegides.

Aquests dies, coincidint amb l'inici de curs, ens han vingut al cap moltes preguntes: Com ho faran ara les famílies que ja arrossegaven deutes amb les companyies elèctriques? Quins mètodes hauran d'inventar les més vulnerables per estalviar? Què hauran de fer les que ja distribuïen de forma acurada les seves hores de consum abans de la pandèmia? Com s'ho faran per posar en marxa una rentadora a mitjanit si tenen una habitació llogada i comparteixen habitatge?

No podem normalitzar increments continuats i desorbitats d'un dret bàsic com és la llum. És urgent abordar la problemàtica. Tenim clar que són urgents polítiques públiques de qualitat en contra de la pobresa energètica i a favor de recursos d'habitatge dignes. Aquests dies, des del moviment Aliança contra la Pobresa Energètica (APE), recorden i reclamen que el dret a l'habitatge i el dret als subministraments bàsics inclouen el dret a unes instal·lacions segures i, per tant, “les empreses subministradores i les administracions públiques han de garantir el seu manteniment”.

Ara que els dies s'escurcen i es farà fosc més aviat, és essencial que s'abordin les pujades disparades de la llum. Perquè demà potser ens llevem amb un altre màxim històric i abans d'encendre el llum de casa per veure-hi clar, ja haurem deixat enrere a moltes veïnes i veïns que viuen situacions de vulnerabilitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article