Economia social solidària per a un món digital


Sense ser-ne del tot conscients, els ciutadans del segle XXI estem immersos en una revolució digital molt profunda que ens fa ser cada dia més dependents de la tecnologia. Per fer un munt de tràmits administratius o reservar plaça a determinats serveis, ja només és possible la via digital. Aquesta mancança tecnològica també ha creat un mercat laboral molt vulnerable.

Els infants d'avui s'eduquen amb les noves tecnologies i el telèfon mòbil s'ha convertit, practicament, en una extensió del propi braç. Però les generacions anteriors, que no han adquirit aquestes competències digitals, queden enrere davant d'un mercat laboral altament digitalitzat. A vegades, sorgeixen dificultats per realitzar tràmits tan bàsics com descarregar-se el certificat covid o pagar impostos a l'Ajuntament. Estem en un profund canvi d'època. Passem d'una societat industrial a una de digital i, la pandèmia no ha fet res més que accelerar-ho.

Les dades s'han convertit en el nou petroli. És perillós viure en un món on les grans empreses tecnològiques disposen de bases de dades amb algoritmes que ens coneixen perfectament. Estem immersos en una era digital en què la ciutadania té poc control de les seves dades. Empreses amb grans beneficis tenen un poder mai vist anteriorment. És el cas de Meta, de Mark Zuckerberg, amb ingressos anuals superiors al PIB de molts països i amb capacitat de recopilar milions de dades. Donar-les a conèixer, seria un símptoma de transparència.

Els ciutadans hauríem de començar a posar-hi límits, sense esperar que ho facin els governs. De la mateixa manera que la Revolució Industrial va fer sorgir els sindicats de treballadors, serà inevitable la creació de sindicats que vetllin pel bon tractament de les dades personals.

Alguns sociòlegs consideren que amb la pandèmia s'ha accelerat la fi del món ‘VUCA’ (volàtil, incert, complex i ambigu) i comencen a parlar d'un món postpandèmic ‘BANI’. En anglès, Brittle (Fràgil), Anxious (Ansiós), Non-lineal (No lineal) i incomprehensible (Incomprensible).

Davant d'un món canviant, cal saber conviure amb la incertesa. L'única evidència és que necessitem caminar cap a un nou model. L'economia social i solidària pot ser-ne l'instrument.

El mercat social està en expansió per conviccions, però també per avantatges pràctics. El consum conscient ens ajuda a viure millor, amb més calma i, a poc a poc, transforma la societat.

L'economia social posa el planeta i les persones en el centre. Proposa un model socialment inclusiu i sostenible, amb la proximitat com un dels seus pilars. Fa que la presa de decisions sigui propera i justa. De retruc, fa que la distribució de la riquesa sigui equitativa i reverteixi en el territori. Aquest consum conscient trenca amb el procés d'amazonització de la societat.

A Catalunya, l'economia social solidària ja representa el 8% del PIB. Qui sap si en un futur, deixa de ser l'alternativa i passa a ser el model econòmic dominant.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article