Mobile World Congress vs Mobile Social Congress: realitat sense filtres


S'acosta el Mobile World Congress (MWC), la setmana en què Barcelona es converteix en amfitriona del sector dels telèfons intel·ligents, en què no hi ha ni una plaça d'hotel disponible i els restaurants estan plens de persones vestides amb jaqueta i corbata. Tal com es llegeix a la seva web, el MWC Barcelona compta amb l'assistència d'operadors mòbils globals, fabricants de dispositius, proveïdors de tecnologia, entre d'altres, i és “el lloc per mostrar-se, exposar productes i tecnologies innovadores, i establir relacions amb directors i directores, creadors i innovadors de la indústria”.

Tanmateix, el Mobile World Congress no és el lloc per parlar sobre quines són les condicions laborals de les persones que treballen a les mines d'on s'extreuen les matèries primeres, o a les fàbriques on es munten els dispositius. No és el lloc per fer-se preguntes sobre la viabilitat mediambiental de la producció i venda compulsiva de telèfons i tauletes “intel·ligents”. No és el lloc per qüestionar la manca d'ètica de les polítiques antisindicalistes aplicades per certes empreses i certs estats. No, de tot això no se'n parla. El Mobile es reserva per a la part bonica i atractiva del sector, la dels guanys i els guanyadors; la dels últims models, les últimes innovacions, les últimes inversions, les últimes actualitzacions d'aquest o aquell programa.

En un context de crisi climàtica, de crisi de les cures, de crisi sanitària, i després de dos anys de pandèmia que han fet augmentar la demanda de dispositius electrònics per al teletreball i han accelerat els plans de digitalització d'Estats i empreses, a SETEM Catalunya creiem que és imprescindible continuar aportant una visió crítica a la part fosca del sector de l'electrònica.

L'ecoansietat ens va ofegant alhora que veiem augmentar any rere any els residus electrònics, mentre som bombardejades amb campanyes de màrqueting que ens fan sentir por a perdre l'oportunitat de consumir als millors preus. Cada vegada hi ha més tecnologies disponibles per al control i la vigilància de la ciutadania a través dels telèfons mòbils, i les empreses tenen més eines per abocar a les persones a un ús addictiu del mòbil. Com a pares i mares, tenim una alta preocupació sobre com educar la canalla sobre l'ús dels seus dispositius i la gestió de la informació a què accedeixen. Com a societat, ens preocupa no sentir que tenim el control, no tenir coneixements sobre què implica donar les nostres dades, les nostres preferències, la nostra vida privada, a cop de clic. Com a consumidores, volem tenir garanties de no convertir-nos en aliades d'un sistema que explota, i exerceix repressió sobre altres persones i infants a altres països.

Per això aquest any seguim en peu de lluita, i celebrarem la 7a edició del Mobile Social Congress. Un Mobile diferent, un Mobile per la gent, que ens obre l'oportunitat de conèixer què està passant al sector, quines violacions de drets s'estan perpetrant o quins casos d'èxit hem viscut aquest 2021. Una oportunitat per conèixer projectes innovadors que volen posar remei als impactes socials i ambientals generats pel consum de dispositius electrònics.

L'edició d'enguany, tindrà lloc del 27 de febrer al 2 de març, amb un primer dia d'activitats de lleure a l'aire lliure, i dos dies de xerrades, dels quals el primer serà en línia, i el segon serà presencial i retransmès en línia. El 27 de febrer començaran les activitats als Jardins del Pou de la Figuera al barri de Santa Caterina a Barcelona. S'organitzarà un taller de reparació amb la col·laboració de Restarters i Caixa d'Eines i Feines, una exposició informativa, i un concert de swing.

El primer dia de xerrades prendrà lloc l'1 de març al matí només en línia. Hi haurà tres sessions: una primera taula en la qual s'abordarà com la covid-19 ha empitjorat les condicions a les fàbriques i ha fet més palès la fragilitat de la cadena de subministrament; una segona taula sobre la compra pública socialment responsable de serveis cloud; i una tercera taula sobre les experiències de diverses líders sindicalistes que estan fent front a les pràctiques antisindicalistes de grans empreses com Amazon.

El segon dia de xerrades serà el 2 de març de manera presencial a la Sala Moragues del Born Centre Cultural, i retransmès en línia. En aquesta segona jornada, abordarem la importació de la precarietat laboral a les fàbriques de l'Est d'Europa; parlarem sobre com afecta la transició verda intensiva en certs metalls que planeja Occident a les comunitats del Sud Global i com de sostenible i realistes són aquests plans; i finalment, exposarem com les noves tecnologies s'estan utilitzant per controlar a la ciutadania, i com alguns col·lectius s'han organitzat per utilitzar-la a favor seu i enfortir diversos processos democràtics.

Per un model electrònic just: Posem la tecnologia al servei de la vida!

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article