Informa’t: l’empoderament dels joves passa per la informació


L'orientació i acompanyament als i a les joves és un eix clau en les polítiques de joventut. És indispensable donar les eines, la informació i l'acompanyament necessari per empoderar a la joventut a prendre les seves pròpies decisions vitals. 

És una evidència que cada dia que passa el jovent és més divers, tant per bé (amb inquietuds, anhels i usos diversos de la tecnologia) com per mal (la desigualtat social, el desigual accés a la cultura). I en aquesta tessitura, més heterogènia i líquida, els serveis d'informació i assessorament juvenil esdevenen encara més protagonistes.

L'assessorament juvenil és en certa manera una política de joventut clàssica, de fet la campanya 'In-forma't' ja arriba a la catorzena edició, ara bé, any rere any esdevé més necessària per a poder dotar d'eines als joves per tal de fer possibles els seus projectes de vida, els quals cada dia són més diversos a tots nivells, en termes laborals, acadèmics, de necessitats tecnològiques, de mobilitat internacional, etc. Enguany la campanya 'In-forma't' estarà activa fins al 24 de març i esperem que ajudi als milers de joves que estan en la cruïlla de triar el seu futur professional.

Per a molts adolescents i joves és ara, durant el primer trimestre de l'any, el moment de plantejar-se una pregunta: i ara què? És la cruïlla en la qual ens trobem en els moments de transició d'una etapa a una altra, ja sigui a l'hora d'escollir un itinerari educatiu, o a l'hora de decidir a què ens volem dedicar en el futur i que marcarà en què ens hem de formar. Saber donar la resposta adequada a aquesta pregunta és cabdal per enfocar adequadament el camí a seguir els mesos vinents i fins i tot els anys pròxims, i és per això que sovint genera tot un seguit d'incerteses i inseguretats.

Perquè el jovent no se senti tan sol i insegur en aquest moment, són cabdals els serveis d'informació i assessorament, i en concret la programació de la campanya 'In-forma't' on, a través d'una cinquantena d'activitats a mida, s'ofereix tota la informació i acompanyament necessari per descobrir les opcions formatives (reglades i no reglades, acadèmiques i extraacadèmiques) que ajudaran a arribar a l'objectiu acadèmic i professional fixat i els itineraris per arribar-hi.

Però la informació i l'assessorament no només respon a la necessitat finalista i utilitarista de trobar un recorregut de futur, és també feina de les administracions crear seguretats davant les incerteses i riscos socials existents, per tant, l'assessorament també va encaminat cap a crear seguretats, empoderar, programant activitats per poder conèixer-se un mateix i saber què ens agrada per encarrilar bé les fites, i activitats que permeten contactar amb altres joves o empreses per explorar si allò que volem fer és com un s'imagina. Tot plegat perquè els i les joves puguin prendre les seves pròpies decisions sobre el seu futur.

El moment de decidir els futurs estudis o a què ens volem dedicar pot generar angoixa, inquietud i, sobretot moltes preguntes. Per aquest motiu és crucial poder disposar de totes les eines que puguin donar resposta a aquestes preguntes, que orientin sobre quines són les millors opcions tenint en compte els interessos propis i les expectatives sobre on volem arribar i a què ens volem dedicar, i que acompanyin en tot aquest procés per a poder-ho fer amb la seguretat i la tranquil·litat necessàries per fer front a la nova etapa que es presenta. Aquesta orientació i acompanyament, faciliten l'autoaprenentatge d'un mateix i la seguretat en les decisions pròpies.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.

Nacho Sabadell
1.

La veritat que cal una feina millor i més acurada a la Web de Inform-at ja que per exemple el ventall d'empreses a visitar és força limitat i el servei d'orientació virtual (fundamental) està fora de servei. Sí que es disposa d'una bona guia d'eines (PDF) però està igualment desactualitzada.

  • 0
  • 0

Comenta aquest article