La Reforma Laboral, un nou punt de partida


El debat sobre la reforma laboral ha centrat les pàgines d'actualitat del país en les darreres setmanes. Trobem grans defensors que esperen amb entusiasme la data al calendari per l'entrada en vigor de la seva aplicació. També hi ha els detractors que consideren que és una reforma laxa i que impactarà tímidament, sense resoldre els grans reptes de precarietat laboral que tenim actualment. Si bé és cert que la vida està plena de matisos i grisos, el que tenim clar és que hi ha una gran incertesa en la interpretació de la llei més enllà de la desaparició del contracte d'obra i servei.

Els juristes no s'arrisquen a ser contundents sobre què passarà a partir del 31 de març i ens caldrà estar atents a les xifres i les estadístiques per veure els canvis que treballadors i entitats socials anhelem. El que sí que està clar és que, a partir d'ara, el contracte de treball es presum concertat de forma indefinida i això vol dir que recaurà sobre l'empresa la necessitat de justificar-ho correctament si no és el cas.

Podem preveure un enfortiment de la negociació col·lectiva i com a mínim l'acció sindical pren un paper clau en la millora de les condicions els treballadors i treballadores, tan minvada en la darrera dècada. La força està a la mà del treballador i de la treballadora, obrint portes a poder consultar el seu estat contractual i posar el focus en la pressió cap a l'empresa, perquè no perdem de vista que les sancions passaran de ser insignificants econòmicament a poder ser molt importants depenent del nombre de treballadors que es trobin en contractacions en frau de llei. Tot i que aquesta mesura haurà d'anar acompanyada d'un gran reforç a les estructures d'inspecció de treball.

També podem preveure contres, com que molt possiblement les empreses de treball temporal i subcontractes poden veure incrementada la seva activitat, si les empreses valoren que assumir estructures fixes a les seves plantilles és un risc que evitaran tenir, i bé sabem que no és el mateix ser fix discontinu a una empresa consolidada que ser-ho a través d'una ETT o Facility.

Tanmateix, la mirada a la reforma s'ha de fer des de la globalitat, ja que no es tracta d'una reforma aïllada, la seva lectura i comprensió va de bracet de les reformes implementades que complementen i doten de sentit les mesures aprovades. Per tant, cal fer mirada global i tenir en compte: pressupostos generals (22/2021), sostenibilitat financera i social del sistema públic de pensions (21/2021) i les mesures urgents de reducció de la temporalitat del treball públic. I el programa nacional de reformes 2021 (pla de recuperació, transformació i resiliència, a més de l'alineament amb el semestre europeu). Fa unes setmanes es parlava de l'augment de l'SMI a 996 euros i avui els 1.000 euros ja són una realitat.

Però més enllà que l'escenari d'avui sigui una mica millor que el d'ahir, les entitats socials hem d'estar preparades per continuar acompanyant i formant a les persones que més ho necessiten, a optar a llocs de treball que garanteixin condicions dignes de treball, fer un seguiment proper a les tendències de les noves economies que impactaran fortament en la creació de llocs de treball, apropar alternatives d'ocupacions de qualitat als joves com són els oficis, els quals molts d'ells es troben sense relleu per a les seves plantilles (fusters, calderers, soldadors, instal·ladors, etc.).

Tanmateix, hem d'estar al costat de les empreses, acompanyant-les en aquesta transició i ajudar-les a descobrir els millors perfils professionals en aquest estadi d'estabilitat que proposa la reforma. El canvi de regulació és una oportunitat per tothom per resoldre vicis del passat i plantejar escenaris futurs que podien semblar impensables, però cal vigilar que generi oportunitats reals per a les empreses i les persones que necessiten incorporar-se al mercat de treball.

Tenim un gran repte al davant, però ens cal no abaixar la guàrdia. El canvi tot just comença ara, i si no el provoquem entre totes, aquests titulars que avui es congratulen per l'arribada de la reforma seran els mateixos que justificaran demà que les millores no es van poder realitzar per qualsevol motiu els avingui. És evident que no n'hi ha prou amb la reforma laboral, però és un primer pas per provocar el canvi. Només hi hem de creure i treballar-hi.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article