Les Comunalitats Urbanes, una oportunitat per l’impuls d’una economia arrelada a les persones


Des del passat 29 de maig en 22 poblacions de Catalunya s’estan impulsant 22 Comunalitats Urbanes, iniciatives sorgides sota el paraigües del nou programa de la Direcció General d’Economia Social i Tercer Sector, del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya que ha obert una nova línia de treball: la Xarxa de Comunalitats Urbanes. Es proposa generar activitat econòmica en entorns urbans de proximitat reforçant i fent créixer el teixit productiu i reproductiu, que es construeix des de la proximitat i que s’encara amb proveir de serveis i productes a un territori i una ciutadania en concret. Cada comunalitat articula la seva feina en diferents serveis a través dels quals es promouen recursos, eines i treball per l’enfortiment de les diferents xarxes i iniciatives. L’interès central del programa rau en l’aplicació dels comuns com a marc de referència des del qual aplicar les diferents actuacions.

Origen del concepte

Des del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat es defineix comunalitat urbana com “el territori de la ciutat o el barri de referència d’on són els béns comuns urbans, on s’han de generar i créixer els projectes d’ajuda mútua, i on s’han de dur a terme les accions i activitats previstes per assolir el creixement en llocs de treball i activitat econòmica”¹. Però el concepte no és del tot nou i s’inscriu en el fenomen dels comuns emergents i la necessitat de donar respostes des d’una mirada transversal, integrada i dinàmica que inclou les dimensions, socials, ambientals, culturals, institucionals, polítiques i econòmiques.

Concretament, comunalitat prové de la Serra de Oaxaca (Mèxic) on s’entén com quelcom vivencial. Es tracta d’un concepte que permet la comprensió integral de fer la vida que es funda en la interdependència dels seus elements (temporals, espacials). Es tracta de la forma orgànica que reflecteix la diversitat continguda, per això la diversitat i el respecte són aspectes inherents a la comunalitat. Fruit d’això apareixen coneixements específics, mitjans de comunicació i organització. Per tant, suposa una mirada molt dinàmica i interdependent entre diferents espais, estructures, institucions i sistemes culturals.

Riqueses associades al programa

Malgrat ja fa anys que es treballa en l’impuls dels comuns i la seva emergència, fins ara aquest fenomen ha estat circumscrit a l’àmbit municipal. El nou programa de Xarxa de Comunalitats Urbanes suposa una oportunitat per promoure un treball local simultani a escala de Catalunya.

Amb aquesta proposta s’obren vies per treballar des dels comuns articulant el conjunt de Catalunya des de l’àmbit local. Una proposta que permet treballar des de les diversitats locals,  la transversalitat i la perspectiva de gènere. Això funciona des d’una organització en xarxa de nodes (les comunalitats). I de forma simultània cada comunalitat treballa l’enxarxament de les diferents dimensions que conformen el seu dia a dia. Així la xarxa serà un espai des del qual compartir, aprendre i consolidar experiències per al foment de la seva reproductibilitat. Aquest enfocament facilita impulsar l’economia basada en les bones pràctiques, la importància dels vincles pel sosteniment de la vida i les relacions socials i personals.

Neix la Comunalitat del Güell

A Girona, entitats dels barris Santa Eugènia, Sant Narcís i Can Gibert del Pla, barris perifèrics amb forta personalitat i que conviuen a la llera del riu Güell, han percebut el programa com una oportunitat per enfortir i donar visibilitat als diferents béns comuns que integren el territori i que poden ser entesos i viscuts com eines per la transformació social i econòmica.

Aquesta proposta parteix del treball col·laboratiu que s’estructura a partir d’un comitè activador format per la Mancomunitat Santa Eugènia​, l’Associació de veïns i veïnes de Santa Eugènia, l’associació​ Asocolgi, la cooperativa Som Habitat i la Fundació SER·GI.​ Paral·lelament, s’està creant una oficina tècnica que doni suport i resposta tècnica i administrativa als projectes que en resultin i una Assemblea de la Comunalitat, màxim òrgan de representació i decisió per a totes les entitats i persones que hi vulguin participar.

Neix doncs la Comunalitat del Güell amb voluntat de ser tot allò que les entitats, veïns i veïnes vulguin i sàpiguen posar en marxa. Els projectes que s’estan preparant avui, recullen les necessitats detectades als barris i transiten pels eixos de les cures, el patrimoni cultural i natural de les hortes i els petits arranjaments. Projectes que posen especial atenció i protagonisme a les dones i als joves. Ben aviat en sentirem a parlar.

¹Definició comunalitat en l’ORDRE EMT/244/2021, de 22 de desembre.

Aquest article ha estat escrit per:

Edurne Bagué Tova, Coordinadora Comunalitat Urbana del Güell.

Pere Serrat Manén, àrea de comunicació de la Fundació SER.GI.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article